De Europese Unie is het in de nacht van donderdag op vrijdag eens geworden over hoe ze samen met Turkije de migratiecrisis willen oplossen. Vrijdagochtend wordt het aanbod voorgelegd aan de Turkse premier Ahmet Davutoglu.

De Luxemburgse premier Xavier Bettel laat via Twitter weten dat er "overeenstemming is over een EU-positie".

De EU-president Donald Tusk, die het overleg voorzat, zei in de nacht van donderdag op vrijdag, even na middernacht dat het overleg voorbij is. ''Er komt geen persconferentie", liet zijn woordvoerder weten. 

Volgens premier Mark Rutte is het sluiten van een deal mogelijk, maar het zal nog wel heel moeilijk zijn. "Het is echt nog geen gelopen race. Maar ik denk dat we eruit kunnen komen." Rutte wilde inhoudelijk niets kwijt over het onderhandelingsmandaat dat hij en de anderen hebben meegekregen.

Hij gaat vrijdagochtend op basis van het verkregen onderhandelingsmandaat met Tusk en Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, praten met Davutoglu. Dat gesprek tussen 08.00 en 09.00 uur. Daarna worden alle 28 EU-leiders ingeseind over de inhoud en uitkomst van die bijeenkomst. Komen daar positieve reacties op, dan schuift Davutoglu aan om een definitief akkoord te bezegelen.

Deal

De leiders waren donderdag sinds circa 20.00 uur in gesprek over de deal met Turkije. Voorafgaand aan de top bleek al dat er nog veel (juridische) knopen te ontwarren waren. Een omstreden onderwerp is bijvoorbeeld het terugsturen van migranten naar Turkije die aankomen op de Griekse eilanden. Turkije wil ook wat terug voor zijn inspanning en ook daarover is verdeeldheid.

Cyprus wil bijvoorbeeld eerst dat Turkije de Cypriotische regering erkent en de Cyprioten toegang geeft tot de Turkse haven en vliegvelden. Het eiland is bereid een deal te vetoën als Turkije daartoe niet is bereid.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei na afloop dat een groot deel van de discussie donderdag zich richtte op de juridische punten van een mogelijke deal. Merkel noemde de sfeer constructief. "Alle EU-landen willen een deal. Maar de gesprekken met Turkije zullen niet makkelijk zijn."