Vier grote hulporganisaties die zich met vluchtelingen bezighouden, luiden de noodklok over het Europese vluchtelingenbeleid. Dit beleid staat donderdag en vrijdag centraal tijdens de Europese top in Brussel.

De hulporganisaties doen in een brief een oproep aan premier Mark Rutte om de mensenrechten weer centraal te stellen in het overleg over de vluchtelingenstroom.

Europa staat op het punt een akkoord te sluiten met Turkije over het indammen van de enorme hoeveelheid vluchtelingen dat naar Europa komt. Hierover is vorige week al een intentieverklaring getekend.

Turkije neemt illegaal overgestoken vluchtelingen terug. Erkende vluchtelingen kunnen dan middels een luchtbrug alsnog naar Europa komen, de rest moet in Turkije blijven. 

In ruil hiervoor geeft Europa miljarden aan Turkije om te besteden aan vluchtelingenkampen en laat geregistreerde vluchtelingen de grenzen oversteken.

Politieke moed

Oxfam Novib, Save the Children, Stichting Vluchteling en Dokters van de Wereld vinden het een slecht plan. Zij stellen in de brief dat de "maatregelen er slechts op gericht zijn om de eigen Europese politieke crisis te bezweren". Het akkoord zou de levens van tienduizenden vluchtelingen in gevaar brengen.

Zij noemen het plan "zeer alarmerend. Wij roepen minister-president Rutte op om politieke moed te tonen en de doodlopende weg, waarbij de EU steeds meer van haar kernwaarden dreigt te verloochenen, te verlaten."