Meer asielzoekers naar Nederland met identiteitspapieren

Asielzoekers hebben bij aankomst in Nederland vaker papieren bij zich dan in andere jaren. Dat komt omdat veel vluchtelingen uit Syrië komen en die zijn vaak goed gedocumenteerd.

Dat laat een woordvoerster van staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) woensdag weten.

Pakweg de helft van de mensen die vorig jaar in Nederland asiel aanvroegen, had geen geldige identiteitspapieren bij zich. Het gaat om bijna 22.000 van de ruim 43.000 nieuwkomers, blijkt woensdag uit een brief van Dijkhoff.

Mensen zonder papieren mogen ook de procedure in. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) probeert dan op een andere manier de identiteit vast te stellen. Dat kan met verhoren, taalanalyses en onderzoek naar de reisroutes.

De politie bekijkt eveneens mobiele telefoons, onder meer om te controleren of er sprake is van een veiligheidsrisico of mensensmokkel. De politie houdt nu nog niet bij hoe vaak ze telefoons uitleest, maar gaat dat binnenkort wel doen.

De totale asielinstroom in 2015 was bijna 59.000. Naast nieuwkomers waren het ook herhaalde asielverzoeken (2.000) en nareizigers (bijna 14.000).

Video:Asielprocedure in Nederland

Animatie: In60seconds

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie