Timmermans verdedigt Turkije-deal als 'buitengewone maatregel'

De migratiedeal tussen de EU en Turkije is volgens Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, een ''tijdelijke, buitengewone maatregel'' die voldoet aan het Europese en internationale recht. 

De Europese Commissie denkt dat het plan echt uitvoerbaar is als de partijen ermee akkoord gaan.

Het alternatief is volgens Timmermans dat 'Idomeni' de norm wordt. In deze Griekse grensplaats zijn duizenden migranten gestrand. ''Dat is geen acceptabele weg vooruit in het immigratiebeleid."

Het is juridisch toegestaan als Griekenland alle migranten terugstuurt naar Turkije op grond van een overeenkomst tussen de twee landen, stelt de Europese Commissie. Alle mensen die asiel aanvragen worden individueel beoordeeld en houden het recht om in beroep te gaan. Beide landen moeten hiervoor echter nog wel wetten wijzigen.

In ruil nemen EU-landen voor elke teruggestuurde Syriër een Syrische vluchteling op uit een Turks kamp. Via twee eerdere afspraken tussen EU-landen komen hiervoor vooralsnog 72.000 mensen in aanmerking, aldus Timmermans. ''Hervestiging moet serieus worden genomen door de lidstaten.''

Smokkelaars

Hij zei wel dat de principeafspraken met Turkije alleen de migratiecrisis niet oplossen, maar dat die wel het 'businessmodel' van de mensensmokkelaars definitief kunnen breken.

Turken mogen verder mogelijk al in juni visumvrij naar Europa reizen. Daarvoor moeten Turkije voor eind volgende maand nog aan 37 van de 72 vereisten voldoen.

Verschillende politieke partijen, waaronder D66, en mensenrechtenorganisaties plaatsen kanttekeningen bij het akkoord, vooral op juridische gronden.

Lees meer over:
Tip de redactie