De Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken, Sebastian Kurz, wil verhinderen dat vluchtelingen uitwijken naar andere routes naar Noord-Europa nu de zogeheten Balkanroute gesloten is. 

Hij wil daarom dat ook de route door Italië en langs de Middellandse Zee gesloten wordt. "De stroom vluchtelingen naar Midden-Europa is voorbij, via welke route dan ook", zegt Kurz in Bild am Sonntag. "De grenzen moeten gesloten blijven."

Volgens Kurz kunnen de grenzen pas weer open als de vluchtelingenstroom naar Europa opgedroogd is. De minister waarschuwt er daarnaast voor dat Europa niet de controle moet verliezen nu er een principe-deal met Turkije gesloten is.

Turkije wil migranten die illegaal naar Europa komen terugnemen, als EU-landen erkende Syrische vluchtelingen uit Turkse vluchtelingenkampen laten komen. Ook wil Turkije dat het proces om Turken visumvrij naar Europa te laten reizen en de onderhandelingen over toetreding tot de EU worden versneld.

Kurz wil dat Europa de touwtjes in handen blijft houden. "Vluchtelingen moeten daarnaast in Griekenland blijven en niet verder naar Duitsland of Oostenrijk reizen."

Duitsland

De Oostenrijkse kanselier Werner Faymann is van mening dat Duitsland een grote rol in de vluchtelingenproblematiek kan spelen. Hij heeft Duitsland dringend verzocht een bovengrens aan de opname van vluchtelingen te stellen.

"Alleen als Duitsland een richtgetal noemt en enkel migranten uit crisisgebieden opneemt, komt er een einde aan de wanordelijke migratie", aldus Faymann zondag in het dagblad Österreich. Volgens Weense maatstaven moet Duitsland jaarlijks 400.000 vluchtelingen opnemen.

Video: Overvolle tentenkampen bij Grieks-Macedonische grens