Griekse minister zegt dat situatie bij grens gaat verbeteren

De nijpende situatie in het vluchtelingenkamp in Idomeni, aan de Grieks-Macedonische grens, gaat vanaf komende week verbeteren, heeft de Griekse minister van Defensie Dimitris Vitsas zaterdag gezegd op de Griekse tv. 

Hij leidt de crisisstaf die zich met het vluchtelingenprobleem bezighoudt.

Vluchtelingen kunnen met bussen uit Idomeni worden overgebracht naar Athene en andere steden, waar duizenden opvangplekken zijn gecreëerd. Tot nu toe hebben al duizend mensen uit het kamp van die mogelijkheid gebruikgemaakt.

In Idomeni zijn de omstandigheden erbarmelijk. Met 12.000 mensen is het kamp stampvol en door zware regenval is het veranderd in een grote modderpoel.

Video: Nijpende situatie in vluchtelingenkamp in Idomeni

Hepatitis A

Bij een 9-jarig Syrisch vluchtelingenkind in het Griekse vluchtelingenkamp is het zeer besmettelijke virus hepatitis A vastgesteld, heeft het Griekse vluchtelingencrisisteam zaterdag gemeld. Het meisje wordt behandeld in een ziekenhuis in Thessaloniki en is in stabiele toestand.

Hepatitis A kan acute leverontsteking veroorzaken. Volgens de autoriteiten is er geen gevaar voor de Griekse bevolking. Het virus wordt vooral overgedragen door verontreinigd drinkwater.

Foto

Ook werd er geschokt gereageerd op een foto van een pasgeboren baby die in een regenplas wordt gewassen in het Griekse vluchtelingenkamp. De vermoedelijke moeder leunt kort na de bevalling met het kindje in haar handen uit een tentje, terwijl een man buiten regenwater over de zuigeling giet.

''Europa kan 6 maart als Dag van de Schaamte op zijn kalender zetten'', zo verwijst de site Keep Talking Greece naar de dag dat de foto is genomen. De Britse krant The Mail spreekt van een schokkend moment.

Lees meer over:
Tip de redactie