'Balkanroute gaat dicht voor vluchtelingen zonder papieren'

Servië en Slovenië sluiten de grenzen voor vluchtelingen die geen geldig visum of paspoort hebben. Ook Kroatië is dat van plan, hiermee wordt het voor vluchtelingen vrijwel onmogelijk om via de Balkanroute West-Europa te bereiken. 

Het Servische ministerie van Binnenlandse Zaken kondigde de maatregel dinsdag aan volgens het Duitse persbureau DPA

Slovenië maakte eerder al bekend geen vluchtelingen meer door te laten die geen geldige papieren hebben. Servië wil volgens het ministerie het voorbeeld van Kroatië en Slovenië volgen.

Honderdduizenden vluchtelingen zijn al via de Balkanroute naar Oostenrijk en Duitsland gereisd. De aangekondigde maatregelen zou daar een einde aan maken omdat veel vluchtelingen geen geldige papieren hebben. 

Als het aan de Europese Unie ligt wordt de Balkanroute helemaal niet meer gebruikt door vluchtelingen. Daarom wordt met Turkije onderhandeld om vluchtelingen alleen via een luchtbrug Europa binnen te laten, waardoor die direct over landen kunnen worden verdeeld.

Vluchtelingen die met de boot in Griekenland aankomen worden dan teruggestuurd naar Turkije, om die manier van reizen te ontmoedigen. Met Europees steungeld moeten de omstandigheden in de vluchtelingenkampen in Turkije worden verbeterd. 

Canada

De Canadese minister van Immigratie John McCallum heeft dinsdag aangekondigd dat zijn land dit jaar 305.000 migranten wil opnemen. Hij heet met name Syriërs die de oorlog in eigen land ontvluchten welkom.

Ook vluchtelingen uit andere delen van de wereld zijn welkom in Canada, zoals Congo, Eritrea en Colombia. Canada was onderdeel van de coalitie die luchtaanvallen uitvoert tegen IS, maar heeft zich met het aantreden van de nieuwe premier Justin Trudeau teruggetrokken.

Lees meer over:
Tip de redactie