De grootste noodopvanglocatie van Nederland, Heumensoord bij Nijmegen, moet op 2 mei leeg zijn. Alle ongeveer drieduizend bewoners moeten voor die tijd ergens anders ondergebracht worden.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft de maand mei nodig om het paviljoendorp gedeeltelijk af te breken, zodat op Heumensoord vanaf juni eerst begeleiders van de Special Olympics (sportwedstrijden voor gehandicapten) en daarna militaire lopers van de Vierdaagse kunnen verblijven, zo heeft het COA dinsdag aan de gemeentebesturen van Nijmegen en Heumen laten weten.

In het tentenkamp wonen sinds oktober vorig jaar ongeveer 3.000 asielzoekers. Het COA is al begonnen met het verhuizen van groepen die nog niet in de asielprocedure zitten. De eerste groep is naar een nieuwe noodopvang in Groningen gebracht.

Mensen die wel aan hun procedure zijn begonnen en degenen die daar zeer binnenkort mee starten, blijven op Heumensoord totdat er elders een plek voor hen is die past bij hun status, aldus een woordvoerster.

Volgens Nijmegen en Heumen heeft het COA verzekerd dat iedereen "op een goede wijze wordt ondergebracht." Op 1 juni draagt het COA het bosgebied weer over aan de gemeenten.

Video: Asielprocedure in Nederland

In 60 seconden: Asielprocedure in Nederland
In 60 seconden: Asielprocedure in Nederland

Animatie: In60seconds