Griekenland opent veertien nieuwe azc's

Griekenland opent in de loop van de week veertien nieuwe asielzoekerscentra. Die bieden volgens de Griekse krant Kathimerini plaats aan nog eens 17.400 asielzoekers.

Volgens de werkgroep die door de Griekse regering is belast met de vluchtelingencrisis zijn er op het ogenblik ongeveer 33.320 vluchtelingen en migranten in Griekenland, schrijft Kathimerini. Het Rode Kruis houdt het echter op meer dan 50.000.

De bestaande aanmeldcentra of 'hotspots' op de Griekse eilanden, in Athene en in Thessaloniki bieden slechts plaats aan ongeveer 17.000 mensen.

De meeste asielzoekers hebben zich verzameld aan de gesloten Macedonische grens, in de hoop door te kunnen reizen naar Noordwest-Europa. Zij willen niet elders worden ondergebracht uit angst dat ze te laat ter plekke zijn als Macedonië de grens even opent.

Het resultaat is dat de asielzoekers stranden in Griekenland. Dat land kan de toestroom van asielzoekers, die vanuit Turkije de oversteek naar het Europese vasteland maken, niet meer aan.

Asieltop

De regeringsleiders van de Europese Unie en Turkije hopen maandag tijdens de asieltop in Brussel opnieuw tot een oplossing van het Europese asielprobleem te komen. Op de agenda staat onder andere de afspraken die de EU en Turkije vorig jaar maakten om de asielstroom een halt toe te roepen.

In ruil voor 3 miljard euro zouden de Turken zich inspannen om de mensensmokkelaars die de asielzoekers op gammele bootjes de Egeïsche Zee op sturen aan te pakken. Ook moet Ankara de situatie in de vluchtelingenkampen verbeteren, zodat de vluchtelingen de oversteek niet hoeven te wagen.

Turkije wil echter dat er harde afspraken komen dat de Europese lidstaten erkende vluchtelingen uit Turkije overneemt. Turkije telt op dit moment al meer dan twee miljoen vluchtelingen.

Premier Mark Rutte zei eerder al dat er pas sprake van verlichting kan zijn als de Turken hebben laten zien dat zij de instroom hebben weten te remmen.

Video: Dronbeelden van vluchtelingenkamp bij Griekse grens

Verdeeldheid

Voorafgaand aan de top noemde Rutte het "moeilijk in te schatten" of het moment al daar is. De Turken moeten dan bovendien eerst bereid zijn niet-Syrische migranten, die geen recht hebben op asiel in Europa, terug te nemen, zei Rutte.

Of de top de verdeeldheid in Europa over de aanpak van de migratiecrisis kan wegnemen, is de vraag. "Dat is afwachten", zei Rutte. "Ik zie perspectief om stappen te zetten."

Lees meer over:
Tip de redactie