Oostenrijk heeft aangegeven niets te zien in een quotum voor het verspreiden van vluchtelingen tussen verschillende Europese landen.
 

Volgens de Oostenrijkse minister van Defensie heeft het land op eigen kracht inmiddels genoeg bijdragen geleverd om het vluchtelingenprobleem het hoofd te bieden.

De uitspraken van de minster vormen mogelijk een gevaar voor de top die maandag plaatsheeft, waarbij Europese landen samen met Turkije pogen om een definitieve oplossing te vinden voor het vluchtelingenprobleem.

Oostenrijk kreeg de afgelopen tijd kritiek van de Europese Commissie en mensenrechtenorganisaties vanwege het feit dat het land steeds terughoudender wordt in de opvang van vluchtelingen. Het land heeft ondertussen dagelijkse limieten ingesteld voor het aantal vluchtelingen dat het land in mag.

Oostenrijk noemt die keuze echter volkomen logisch. "We nemen het leeuwendeel van de asielzoekers op, nu is het tijd dat er een beroep gedaan wordt op anderen”, aldus minister Doskozil. Een herverdeling waar Oostenrijk ook een onderdeel van is, vormt om die reden geen optie voor het land.

Vorig jaar kreeg Oostenrijk ruim 90.000 asielaanvragen te verwerken.

Zwitserland

Zwitserland heeft volgens de krant NNZ am Sonntag op haar beurt juist aangegeven zeshonderd asielzoekers op te willen nemen die geregistreerd zijn door de Griekse overheid.

Ook was Zwitserland vorig jaar al bereid om 1.500 asielzoekers op te nemen in het land, ondanks het feit dat het geen lid is van de Europese Unie.