Het aantal vluchtelingen bij de Griekse grensplaats Idomeni bij Macedonië groeit razendsnel. De autoriteiten telden er woensdag al 11.000.

De meesten wachten bij de grens zelf of in provisorische onderkomens dichtbij de stad.

De Macedoniërs houden de grens tot woede van Griekenland echter potdicht. Woensdagmiddag werden nog 170 mensen doorgelaten, waarna de overgang weer hermetisch werd afgesloten.

Behalve de regering in Athene zijn ook allerlei hulporganisaties boos op Macedonië en verontrust over de erbarmelijke omstandigheden waaronder de massa nu leeft. Artsen zonder Grenzen en het Internationale Rode Kruis dringen aan op snelle steunmaatregelen.

Oplossing

De Europese Unie hoopt dat het spoedoverleg op 7 maart met Turkije een oplossing kan brengen. De vluchtelingen grijpen elke kans aan om Turkije per boot te verlaten en over de Egeïsche Zee naar Griekenland te komen.

Van daaruit willen duizenden naar Noordwest-Europa doorreizen. Macedonië gooit echter roet in het eten door de belangrijke route die door dat land loopt, te blokkeren.

Video: Aantal vluchtelingen Griekse grensplaats blijft groeien

Aantal vluchtelingen Griekse grensplaats blijft groeien
Aantal vluchtelingen Griekse grensplaats blijft groeien

Turkije

De Grieken stuurden dinsdag en woensdag in totaal 267 mensen naar Turkije terug. Het ging om inwoners van Marokko, Tunesië en Algerije, die weigerden in Griekenland zelf asiel aan te vragen. Ze wilden in plaats daarvan naar West-Europa en werden aangehouden.

''Wie geen recht heeft op verblijf in Europa, wordt snel weer uitgezet'', aldus de Migratiecommissaris van de EU, Dimitris Avramppoulos.