De Europese Commissie wil 700 miljoen euro reserveren voor de aanpak van de vluchtelingencrisis. Met het geld moet met name humanitaire hulp worden geboden in onder meer Griekenland.

De Commissie stelde het plan woensdag voor in Brussel en hoopt dat de 28 lidstaten er snel mee instemmen.

Het geld zal direct worden verdeeld onder de Verenigde Naties en Europese hulporganisaties, die direct met elkaar samenwerken. Het geld wordt dus niet eerst verdeeld onder individuele lidstaten. 

De 700 miljoen wordt over drie jaar uitgegeven. Dit jaar is al 300 miljoen begroot voor hulp aan vluchtelingen in alle lidstaten. 

De Verenigde Naties waarschuwden zondag voor een humanitaire crisis in Griekenland, waar duizenden vluchtelingen vastzitten nu buurlanden de grens hebben gesloten. Ook komen nog steeds honderden vluchtelingen per dag aan op de Griekse eilanden. Het land vroeg eerder 470 miljoen euro aan Brussel. 

Turkije

Om de toestroom van migranten een halt toe te roepen, moeten echter ook afspraken worden gemaakt met onder meer Turkije. Dat land laat woensdag weten dat het bereid is afspraken te maken met veertien Europese landen over het terugnemen van migranten die geen recht hebben op bescherming in Europa, zegt de minister van Buitenlandse Zaken van Turkije woensdag.

De EU heeft Turkije al eerder 3 miljard euro toegezegd ter ondersteuning en om de opvang van voornamelijk Syrische vluchtelingen in Turkse kampen te verbeteren. Turkije moet daarbij zorgen dat de grens met Griekenland potdicht wordt.

Daarnaast wordt gewerkt aan een plan om erkende vluchtelingen die nu in Turkse kampen zitten op een ordentelijke, legale manier naar Europa over te brengen. Nu riskeren veel migranten en vluchtelingen hun leven door in vaak gammele, overvolle bootjes de oversteek naar Europa te maken.