Merkel verwerpt vreemdelingenhaat in 'polariserend' Duitsland

Duits bondskanselier Angela Merkel zegt dat er een polarisatie is ontstaan in Duitsland als gevolg van de vluchtelingencrisis. Toch is ze van mening dat ze tegenstanders kan overtuigen van haar vluchtelingenpolitiek.

"Ze zijn nu nog niet overtuigd, maar ik denk dat ik dat kan doen zodra het probleem is opgelost. We doen het denk ik beter dan dat sommige mensen denken, maar we hebben nog een lange weg te gaan", zei Merkel zondagavond in een interview op de Duitse zender ARD.

De politica houdt dan ook vast aan haar in september genomen besluit om de Duitse grenzen open te houden voor vluchtelingen.

Ze ging ook in op een protestactie van een boze groep van ongeveer honderd mensen die eerder in februari een bus vol migranten tegenhield in het Oost-Duitse dorp Clausnitz in de deelstaat Saksen. Vluchtelingen, onder wie veel vrouwen en kinderen, werden bij aankomst door een joelende menigte belaagd. 

Merkel noemt de actie "walgelijk" en "niet te rechtvaardigen". De Duitse regering had de uitingen eerder al ernstig veroordeeld.

De bondskanselier stelt ook dat vluchtelingen die naar Duitsland komen zich moeten houden aan de wet. Ze refereerde hiermee aan de aanrandingen tijdens de nieuwjaarsnacht in Keulen. "De regels moeten vanaf begin af aan duidelijk zijn. Integratie is geen vrijwillige aangelegenheid", aldus Merkel.

Tip de redactie