De Hongaarse premier Viktor Orbán wil een referendum houden over de vraag of zijn land het door de Europese Unie vastgelegde aantal vluchtelingen moet opnemen.

De rechtse premier zei woensdag dat hij het referendum heeft voorgesteld bij de autoriteiten die over verkiezingen gaan. Het wordt algemeen aangenomen dat die geen 'nee' tegen Orbán zeggen.

Orbán vindt het vreemd dat tot op heden niemand in Europa is gevraagd wat die van "gedwongen migratie" van de EU vindt. Orbán doelt op het in september afgesproken Europese spreidingsplan.

Zijn beleid is roemrucht door het fanatisme waarmee Hongarije vluchtelingen en emigranten buiten de deur probeert te houden. De EU zou in de omstreden verdeelsleutel bijna 1.300 vluchtelingen aan Hongarije hebben toebedeeld.

Orbán vindt dat de hoeveelheid vluchtelingen dat Hongarije opneemt alleen bepaald kan worden door de Hongaarse regering, en niet door de EU. "Dit quotum kan de culturele en religieuze identieit van Europa vertekenen", aldus Orbán. 

Het land aan de Donau heeft ondanks het felle verzet tegen de komst van migranten het hoogste aantal asielzoekers per 100.000 inwoners van Europa. Dat was in 2015 bijna 1.800 asielzoekers per 100.000 inwoners, circa zeven keer het Europese gemiddelde, 255 per 100.000 inwoners. Nederland zit elf asielzoekers boven dat Europese gemiddelde.

Verdeelsleutel vluchtelingen

Terugdringen

Ook Oostenrijk en westelijke Balkanlanden willen gezamenlijk de vluchtelingenstroom terugdringen. De landen willen uniforme regels voor het terugsturen en registreren van ontheemden. Verder sturen ze meer politiemensen naar grensgebieden.

Tien landen overlegden woensdag in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen over de vluchtelingenproblematiek. Zij verklaarden na afloop een einde te willen maken aan de constante stroom vluchtelingen die door de landen reist om zo snel mogelijk in het midden en westen van Europa te komen.

"We willen een kettingsreactie van verstand", aldus de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Johanna Mikl-Leitner. Bij de bijeenkomst sprak zij onder anderen met collega's uit Slovenië, Kroatië, Albanië, Bosnië, Servië en Macedonië.