Premier Mark Rutte heeft maandag gesproken met de Turkse premier Ahmet Davutoglu. Het telefoongesprek ging over de voortgang van de maatregelen met betrekking tot de vluchtelingencrisis.

Dat heeft een woordvoerder van Rutte laten weten.

Op 7 maart is een ingelaste Europees-Turkse topconferentie over de migratieproblematiek. Turkije en de EU hebben een plan van aanpak afgesproken om de stroom migranten naar Europa in te dammen.

De vluchtelingenstroom vanuit Turkije blijft sterk. In de eerste twintig dagen van februari kwamen 33.767 migranten per boot aan in Griekenland vanuit Turkije, zo meldde de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. De Griekse kustwacht liet maandag weten in de afgelopen drie dagen meer dan 1.600 mensen van zee te hebben gered.

Slovenië

Het Sloveense parlement heeft maandagavond besloten het leger in te zetten om de politie te helpen bij de beheersing van de vluchtelingenstroom. Het leger gaat in eerste instantie de agenten drie maanden bijstaan.

De soldaten zullen niet worden ingezet voor militaire acties. ''Het leger assisteert alleen de politie langs de grens en leidt migranten naar opvangcentra", aldus de Sloveense premier Miro Cerar. Hoeveel militairen worden ingezet is afhankelijk van het aantal vluchtelingen dat bij de grens aankomt.

Het land van twee miljoen inwoners tussen de Alpen en de Balkan ligt op de 'Balkanroute' die migranten nemen vanuit Griekenland richting West-Europa.

Afgezegd

Vorige week donderdagochtend stond overleg gepland in Brussel met de Turkse premier Davutoglu. Maar hij zegde af na de bloedige terreuraanslag in de Turkse hoofdstad Ankara.

Nederland is de eerste helft van dit jaar voorzitter van de Raad van Ministers van de Europese Unie (EU).