Macedonië heeft de zuidelijke grens met Griekenland gesloten voor Afghanen. Alleen Irakezen en Syriërs worden nog door de grenswachten doorgelaten.

Macedonië reageert daarmee op de actie van noorderbuur Servië om geen Afghanen meer door te laten, liet een woordvoerder van de Macedonische politie zondag weten aan persbureau AP.

Het is onduidelijk waarom Servië geen Afghaanse migranten of vluchtelingen meer toelaat. Macedonië wil waarschijnlijk voorkomen dat er nog meer Afghanen het land binnenkomen, omdat ze niet kunnen doorreizen.

Macedonië heeft zaterdag al maatregelen genomen om de stroom vluchtelingen die het land binnenkomt onder controle te houden. Migranten worden gefoullieerd en er is strenge paspoortcontrole ingevoerd.

Gestrand

Door de verscherpte grenscontroles zijn veel vluchtelingen in Griekenland gestrand. Zondag waren er zo'n 800 migranten bij de grens met Macedonië. Zo'n 2750 mensen wachten elders in Griekenland op transport naar de grens.

Dit weekend zijn zo'n 310 mensen toegelaten in Macedonië. Bij de grens van Macedonië met Servië zijn ruim 600 Afghaanse migranten gestrand.

Video: Macedonië verstevigt grenshek Griekenland