Het kabinet ziet niks in het voorstel van werkgevers dat de EU alleen nog maar vluchtelingen opvangt die kans hebben op een baan. 

Andere vluchtelingen moeten worden opgevangen in Turkije en andere landen in de regio waar zij vandaan komen, aldus de voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, Hans de Boer, vrijdag in een interview met De Telegraaf.

Vicepremier Lodewijk Asscher ''betwijfelt ten zeerste'' of het idee van De Boer uitvoerbaar zou zijn. We zijn verplicht veiligheid te bieden aan mensen die die nodig hebben, aldus Asscher. ''Gevaar is het criterium'' om een vluchteling toe te laten en dat moeten we ''niet vermengen met belangen van werkgevers en arbeidsmarkt''.

Dijkhoff

Volgens staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) gaat de manier van selecteren van De Boer niet op. Iemand krijgt een vluchtelingenstatus als hij ergens niet veilig is. ''Een bom maakt geen onderscheid tussen hoogopgeleiden en laagopgeleiden.'' Daarbij zijn onder vluchtelingen ook kinderen, voor wie het niet mag uitmaken of ze wel of niet ''een pappa hebben die iets kan''.

Dijkhoff benadrukte dat mensen met een vluchtelingenstatus wel zo gauw mogelijk aan de slag moeten en zo iets bijdragen aan de samenleving hier.

PvdA

De PvdA reageerde al eerder afwijzend op de plannen De Boer. "Natuurlijk wil je graag vluchtelingen aan het werk zien, maar vluchtelingen vangen we op omdat ze op de vlucht zijn voor oorlog en geweld, niet omdat Hans de Boer een vacature heeft", aldus PvdA-Kamerlid Attje Kuiken.

Volgens De Boer zijn de aantallen vluchtelingen ''zo groot geworden dat opvang en integratie in de verdrukking komen en we gedwongen zijn om de kansen op deelneming aan de samenleving een rol te laten spelen bij het toekennen van een legale status'', aldus De Boer.

''In die test kijk je of iemand kans maakt in onze westerse samenleving, op de arbeidsmarkt, cultureel. Die kansrijke mensen laat je komen.''

FNV

FNV-voorzitter Ton Heerts vindt dat het plan van VNO-NCW aantoont dat de werkgeversorganisatie ''de weg kwijt is.''

''De bijl wordt aan de wortel gelegd van de meest elementaire internationale verdragen over de opvang van vluchtelingen'', aldus Heerts, die zegt dat dit soort toetsen aan de orde zijn bij arbeidsmigranten, niet bij vluchtelingen. De controles aan de buitengrenzen van Europa moeten wél veel scherper'', stelt hij.

''Zodat alleen diegenen komen die een reële kans maken in aanmerking te komen voor erkenning als vluchteling.''

Alleen kansrijken

Volgens De Boer zijn de aantallen vluchtelingen ''zo groot geworden dat opvang en integratie in de verdrukking komen en we gedwongen zijn om de kansen op deelneming aan de samenleving een rol te laten spelen bij het toekennen van een legale status. In die test kijk je of iemand kans maakt in onze westerse samenleving, op de arbeidsmarkt, cultureel. Die kansrijke mensen laat je komen.''