De Europese Unie zal een aparte top organiseren met Turkije over de migratieproblematiek. 

Dat kondigde Europees president Donald Tusk in de nacht van donderdag op vrijdag aan na de eerste dag van overleg met alle regeringsleiders en staatshoofden van de EU.

De top zal "begin maart" worden gehouden, zei Tusk. Hij noemde geen specifieke datum. De Oostenrijkse kanselier Werner Faymann noemde 7,8 of 9 maart als optie, maar ook de datum van 5 maart zingt rond.

Er stond donderdagochtend overleg gepland in Brussel met de Turkse premier Ahmet Davutoglu. Maar deze zegde af na de bloedige terreuraanslag in de Turkse hoofdstad Ankara woensdag.

3 miljard euro

Turkije en de EU hebben een plan van aanpak afgesproken om de stroom migranten naar Europa in te dammen. Het land kan rekenen op zeker 3 miljard euro om de omstandigheden voor vluchtelingen in Turkse kampen te verbeteren, zodat ze niet de reis naar Europa ondernemen. "Het is nu zaak die 3 miljard gezamenlijk goed te besteden", aldus premier Mark Rutte.

Op dit moment gaat de toestroom van vluchtelingen echter nauwelijks verminderd door. Een aantal landen heeft hierop op eigen houtje maatregelen genomen. Zo wil Oostenrijk een limiet instellen op het aantal migranten dat het land dagelijks kan binnenkomen, maar dit kan in buurlanden zoals Slovenië leiden tot problemen.

Illegaal

Volgens de Europese Commissie zijn de Oostenrijkse maatregelen illegaal, maar Rutte toonde begrip voor de beslissing. Oostenrijk is "buitengewoon zwaar geraakt" door de grote instroom van migranten, zei hij.

Tusk zei, zonder Oostenrijk met name te noemen, dat de EU-landen "de samenwerking bij dergelijke beslissingen" moeten verbeteren. Hij benadrukte dat er geen alternatieve oplossing is van de migratiecrisis dan een Europese.