EU verstrekt noodgeld om vluchtelingencrisis aan te pakken

Macedonië krijgt Europees geld om de stroom migranten beter te reguleren. Het Balkanland krijgt 10 miljoen euro, zo werd maandag bekendgemaakt door de Europese Commissie. 

Met het geld zou de controle aan de grenzen en de registratie en identificatie van migranten verbeterd moeten worden.

Ook Griekenland kan weer rekenen op Europees noodgeld. Het Zuid-Europese land krijgt 12,7 miljoen euro om de opvangcentra voor migranten en vluchtelingen te verbeteren. Het geld is bedoeld voor verplaatsbare voorgefabriceerde huizen om migranten tijdelijk onderdak te kunnen bieden.

In 2015 vroegen circa 1,3 miljoen migranten bescherming aan in Europa, Noorwegen en Zwitserland. De meerderheid van deze asielzoekers kwamen via Turkije, Griekenland en de Balkanlanden naar (West-)Europa.

Hongarije

Volgens de Hongaarse premier Viktor Orban is het beleid van de Europese Unie over de vluchtelingencrisis is mislukt. Hij onderstreept maandag in het parlement dat Hongarije een verdeling van vluchtelingen via nationale quota niet zal accepteren.

''Brussel wil ze binnenlaten, wil illegale migranten naar het grondgebied van de EU vervoeren en ze vervolgens op een verplichte manier verspreiden'', aldus Orban tegen het parlement. ''Dit is crisismanagement van Brussel. De Hongaarse overheid zal dit plan niet accepteren.''

Orban denkt dat de migratiedruk alleen maar zal toenemen in 2016 en dat Europa zich ''weerloos en zwak'' opstelt.

Visegrad

De Hongaarse premier maakte zijn opmerkingen voorafgaand aan een vergadering van de zogeheten Visegrad-landen Hongarije, Tsjechië, Slowakije en Polen. Deze landen nemen maandag een besluit over aanzienlijke steun met strijdkrachten, grenswachten en prikkeldraad aan Macedonië en Bulgarije, zodat deze twee landen hun grenzen kunnen afschermen tegen vluchtelingen uit Griekenland.

Vluchtelingen kunnen in de toekomst mogelijk via Roemenië naar Hongarije komen, als de Balkanlanden hun grenzen sluiten.

Orban kondigde in het parlement aan nieuwe hekken te willen plaatsen, langs de grens met Roemenië. Orban heeft Hongarije al afgesloten op de grens met Servië en Kroatië. Deze al bestaande grensversperringen tegen immigranten wil hij verder versterken.

Lees meer over:
Tip de redactie