De NAVO gaat marineschepen inzetten in de strijd tegen mensensmokkel op de Egeïsche Zee tussen Turkije en Griekenland.

De ministers van Defensie hebben voor het plan gestemd, zo meldt NAVO-baas Jens Stoltenberg donderdag.

Militaire planners gaan nu kijken wat de mogelijkheden zijn en komen op korte termijn met een advies. De details van de NAVO-operatie worden de komende twee weken uitgewerkt.

Het besluit volgt op een voorstel van Griekenland en Turkije. Ook Duitsland is nauw betrokken bij het plan.

Volgens een bron werd woensdagavond positief gereageerd op het plan tijdens een diner op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel.

In de Middellandse Zee varen al drie fregatten en een tanker onder NAVO-bevel voor een antiterrorismeoperatie. Die gaan "zonder uitstel" nu ook surveillancetaken verrichten rond de migratiestroom in de Egeïsche Zee, aldus Stoltenberg.

Veel vluchtelingen proberen via deze zee van Turkije naar Griekenland te komen. Volgens de VN zijn er in 2016 tot dusver 75 duizend vluchtelingen via zee aangekomen in Griekenland.

Frontex

Meer vaartuigen en mankracht zijn echter noodzakelijk. Een goede afstemming tussen de NAVO en het Europese grensagentschap Frontex is "cruciaal", aldus de bron bij de NAVO.

Het idee is dat de NAVO-schepen informatie verzamelen over mensensmokkelaars en doorgeven aan de Turkse en Griekse kustwacht. Ook voor het Europese grensagentschap Frontex is een rol weggelegd. Turkije heeft zich bereid verklaard migranten die op zee worden gered terug te nemen.

Video: Marine redt vluchteling van zinkend schip

Oplossing

"Dit gaat niet om het terugduwen van boten met vluchtelingen, maar om de aanpak van mensensmokkel", zei Stoltenberg daarover. "Het is belangrijk om snel te handelen, iedereen moet een bijdrage leveren aan een oplossing voor de migratiecrisis."

"Het bestrijden van mensensmokkel is de beste manier om concrete resultaten te boeken op humanitair vlak", zei de Amerikaanse minister van Defensie Ashton Carter. De Duitse defensieminister Ursula von der Leyen gaf aan dat de missie zo snel mogelijk van start moet gaan.

Hennis

Nederland bekijkt of het op korte termijn een marineschip kan leveren voor de operatie. Dat zei minister van Defensie Jeanine Hennis donderdag na het overleg.

"Dit is een effectief instrument dat eindelijk zicht biedt op een oplossing van de migratiecrisis", zei Hennis over de missie onder Duitse leiding, waarmee de NAVO-landen donderdag akkoord gingen.

Vanwege het belang dat Nederland hecht aan het oplossen van de migratiecrisis biedt Defensie mogelijk aan snel een fregat te sturen, aldus de bewindsvrouw. Ook een onbemand vliegtuig is een optie. Het logistieke schip Karel Doorman gaat in de tweede helft van het jaar meedoen, verwacht Hennis.