Duitsland en Turkije zetten per direct een gezamenlijke hulpactie op touw voor de tienduizenden vluchtelingen die zich aan de Turks-Syrische grens ophouden. 

Dat heeft de Turkse premier Ahmet Davutoglu maandag gezegd na besprekingen met de Duitse bondskanselier Angela Merkel in Ankara.

Voor de hulpverlening worden Duitse en Turkse rampendiensten ingezet. Volgens Merkel moeten er onmiddellijk spijkers met koppen worden geslagen en moet het hulpgeld voor Turkije dat de Europese Unie heeft toegezegd zo snel mogelijk worden ingezet.

''We hebben een zichtbaar eerste project nodig'', aldus de bondskanselier. ''Een kind hier dat uit Syrië is gevlucht, of een Turkse schoolklas die zijn ruimte met Syrische vluchtelingen moet delen, hebben er niks aan dat wij 3 miljard euro hebben beloofd. Ze willen een school in de stad erbij, en snel.''

Merkel toonde zich ontzet over het ''menselijke leed'' dat de luchtaanvallen van Rusland en van de Syrische regeringsstrijdkrachten op de stad Aleppo veroorzaken. Zij benadrukte dat Rusland daarmee handelt in strijd met een resolutie van de VN-Veiligheidsraad tegen aanvallen op de burgerbevolking. Duitsland en Turkije staan erop dat Rusland zich aan deze resolutie houdt, zei Merkel.

NAVO

Turkije en Duitsland willen hun NAVO-bondgenoten om hulp vragen bij het volgen van de vluchtelingen die vanuit Turkije via de Egëische Zee Griekenland en vervolgens West-Europa proberen te bereiken. De woordvoerder van Merkel liet op Twitter weten dat 'op NAVO-niveau' zal worden overlegd over steun aan de Turkse kustwacht en aan Frontex, de Europese grenswacht. De NAVO wilde over dat voornemen nog niets kwijt.

''Turkije en Duitsland zullen samen de NAVO aanbevelen (...) dat de NAVO betrokken raakt bij de gevolgen van de vluchtelingenstroom vanuit Syrië'', zei Davutoglu. ''We zullen in het bijzonder een gezamenlijke inspanning leveren om de waarnemings- en volgmechanismen van de NAVO aan de grens en in de Egeïsche Zee effectief in te zetten.''

Aanvallen

Al dagen verzamelen duizenden mensen zich bij de Turks-Syrische grens omdat Rusland is begonnen met aanvallen op Aleppo. Door hevige bombardementen is de stad, het bolwerk van de Syrische oppositie, leeggestroomd. De gouverneur van de Turkse grensregio Oncupinar zei zaterdag dat in 48 uur zo'n 35.000 mensen bij de grens zijn gearriveerd. Dat aantal is zondag alleen maar verder toegenomen.

Eerder kregen de vluchtelingen alleen aan de Syrische kant van de grens hulp van Turkse organisaties omdat Turkije hen niet binnen wilde laten. Turkije vangt al 2,5 miljoen Syriërs op en laat slechts mondjesmaat nog mensen toe.

Video: Duitse-Turkse hulp Syrische vluchtelingen

Syrische vluchtelingen wachten bij Turkse grensovergang
Syrische vluchtelingen wachten bij Turkse grensovergang