De Europese Unie draagt dit jaar meer dan 3 miljard euro bij om de situatie van Syrische vluchtelingen in Syrië en zijn buurlanden te verbeteren.

De EU-lidstaten richten zich ook voor de volgende jaren op een dergelijk bedrag, meldt EU-president Donald Tusk donderdag op een internationale donorconferentie voor Syrië in Londen.

Daarnaast is de Europese Investeringsbank bereid de komende vijf jaar 12,5 miljard aan leningen te verstrekken aan landen als Turkije, Jordanië, Libanon en Egypte.

De omringende landen van Syrië vangen volgens Tusk 4,6 miljoen vluchtelingen uit dat land op. Zij verdienen dat de internationale gemeenschap hen steunt, zei hij.

"Mensen die genoodzaakt zijn om gras en bladeren te eten om in leven te blijven, dat zou aan het geweten van alle beschaafde mensen moeten knagen en we hebben allemaal een verantwoordelijkheid om daarop te reageren'', zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry.

Video: bekijk de reactie van Kerry

Kerry: dat vluchtelingen gras eten knaagt aan geweten
Kerry: dat vluchtelingen gras eten knaagt aan geweten

De Verenigde Staten zegden 890 miljoen dollar (795 miljoen euro) toe. Nederland stelt 125 miljoen euro beschikbaar. De burgeroorlog is inmiddels het vijfde jaar ingegaan.

Turkije

Tienduizenden Syriërs uit Aleppo zijn onderweg naar de grens met Turkije door de intensivering van de bombardementen op de stad, zei de Turkse premier Ahmet Davutoglu donderdag tijdens de conferentie. Door Russische luchtaanvallen zijn onlangs nog 21 burgerdoden gevallen, meldt persbureau AFP.

"Zestig- tot zeventigduizend mensen uit de kampen in het noorden van Aleppo zijn onderweg naar Turkije. Mijn hoofd is nu niet in Londen, maar bij onze grens. Hoe moeten we deze nieuwe mensen uit Syrië onderbrengen?", zei de Turkse premier. "300.000 mensen die in Aleppo wonen zijn klaar om naar Turkije te trekken."