Na aankomst in Europa zijn zeker tienduizend vluchtelingenkinderen verdwenen. Veel van die kinderen zijn vermoedelijk in handen gekomen van drugsbendes en groepen die de minderjarigen misbruiken als sekswerker of slaaf.

Alleen in Italië verdwenen er al vijfduizend kinderen na hun registratie en in Zweden duizend, meldt Europol. In de Engelse krant The Guardian waarschuwt Brian Donald van Europese politieorganisatie zaterdag voor deze praktijken.

Volgens Europol is er in de laatste achttien maanden een uitgebreid crimineel netwerk ontstaan rond de exploitatie van migranten. Vooral in Duitsland en Hongarije zijn er veel mensen gearresteerd die betrokken zijn geweest bij criminele activiteiten rond de vluchtelingencrisis.

Niet alle kinderen zouden in handen zijn gevallen van criminelen. Het kan ook dat kinderen bij familieleden terecht zijn gekomen. "We weten niet waar ze zijn, wat ze doen en met wie ze zijn", aldus Donald.

Volgens de organisatie Save the Children kwamen er in 2015 ruim 26 duizend gevluchte kinderen zonder begeleiding Europa binnen. Europol schat dat 27 procent van het totale aantal vluchtelingen uit minderjarigen bestaat.