Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft in 2015 in totaal zo'n achtduizend incidenten rond azc’s geteld. In de meeste gevallen (5.072) ging het om het overtreden van huisregels, zoals geluidsoverlast of een brandmelder afplakken.

Het COA registreerde ruim 1.300 meldingen van fysieke agressie op en rond locaties waar asielzoekers worden opgevangen. Het gaat dan bijvoorbeeld om schoppen en slaan, zo meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie zaterdag.

Ook werden 369 'zelfdestructieve acties' geteld. Het gaat dan bijvoorbeeld om hongerstakingen of zelfverminking.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) stuurt de cijfers zaterdag naar de Tweede Kamer. Hij liet weten terughoudend te zijn in het trekken van conclusies. "Ik wil er transparant in zijn, iedereen mag ze zien. Vergelijkingen maken met andere plaatsen of groepen zal ik niet doen. Die gaan per definitie mank."

Loze meldingen

De politie hield ook bij hoeveel incidenten zich voordeden bij opvangplekken en kwam uit op zo'n 4.460 meldingen. Die varieerden van mensensmokkel tot verloren ID-papieren en loze meldingen.

Het ging in slechts 337 gevallen over agressie, fors minder dan het COA telde. Dat komt volgens het ministerie doordat COA-medewerkers veel conflicten zelf oplossen.

Zedenzaken

De politie registreerde ook 55 zedenzaken. Die zouden vooral spelen tussen bewoners van opvanglocaties.

"Een enkele registratie gaat over poging tot misbruik van een minderjarige vluchteling door een Nederlandse man en een poging tot aanranding van een Nederlandse vrouw door een man die mogelijk afkomstig is van de COA­-opvanglocatie in die plaats."