In Griekenland groeit de angst dat vluchtelingen er ingesloten raken als andere Europese landen en vooral buurland Macedonië de grenzen sluiten. 

Griekenland bekijkt onder meer of vluchtelingen ondergebracht kunnen worden op kazernes in het noorden van het land, maar de Griekse Defensie wil dat vooralsnog niet, schrijft de krant Kathimerini dinsdag.

Zeker 20.000 mensen kunnen voorlopig terecht in hotels en privéonderkomens en dat aantal kan stijgen tot 60.000. VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR heeft hulp toegezegd bij de financiering van de huisvesting van asielzoekers.

Intussen gaat de instroom van vluchtelingen via Turkije onverminderd door. Volgens de UNHCR zijn sinds het begin van het jaar al 44.000 mensen het land ingekomen. "Het kan zijn dat we zelfs de aantallen van juli halen", zei een woordvoerder van de kustwacht. In de zomermaand kwamen vorig jaar 55.000 vluchtelingen naar Griekenland.

Turkije heeft in november de Europese Unie beloofd de vluchtelingenstroom in te dammen.

Stabiele coalitie

De Nederlandse premier Mark Rutte stelde onlangs binnen twee maanden in Europa een stabiele coalitie te willen smeden waarmee afspraken worden gemaakt over de aanpak van het vluchtelingenprobleem.  

"We moeten af van het asielshoppen", stelde de premier. "We moeten af van het idee dat een vluchteling die naar Europa komt zelf kan kiezen of hij naar Hamburg of Vilnius wil. Europa moet beslissen."

Rutte wil dat er harde afspraken liggen voordat het voorjaar aanbreekt, aangezien de stroom vluchtelingen die naar Europa trekt dan vermoedelijk weer groter wordt.