Alle Europese landen moeten vluchtelingen opnemen. Geen enkel EU-land kan de deur gesloten houden. 

Dat stelde Jean-Claude Juncker de voorzitter van het dagelijks bestuur van de EU vrijdag in Brussel tijdens een persconferentie over de uitdagingen van Europa voor 2016. De migratiecrisis is een van de grootste problemen die Europa het hoofd moet bieden.

"Ik ben de kritiek op de commissie beu. Wij doen genoeg. Het probleem ligt hem bij de uitvoering van de afspraken door een aantal landen", zei Juncker.

Europa sprak in 2014 af om 160.000 vluchtelingen die in Italië en Griekenland aankloppen, over heel Europa te verdelen, om zo deze 'frontstaten' te ontlasten. Maar deze herverdeling komt nauwelijks op gang. Een aantal, met name Oost-Europese landen, weigert vluchtelingen op te nemen.

"Ik accepteer dit niet", zei Juncker. Hij wil dat in 2016 de landen gaan uitvoeren wat ze hebben afgesproken.

Migratiegolf

Daar hoort ook de naleving van de afspraken met Turkije bij om de migratiegolf aan te pakken. In ruil voor geld (zeker 3 miljard euro) moet Turkije de grenzen naar Europa dicht houden en de opvang van vluchtelingen in Turkije verbeteren. Hierdoor hoeven zij niet naar Europa te komen. 

Ook tijdens de vergadering vrijdag van de ministers van Financiën van de EU, onder voorzitterschap van Nederland, kon er geen overeenstemming worden bereikt. Italië heeft grote bezwaren om een bijdrage te leveren terwijl Duitsland vindt dat het afgesproken bedrag niet eens genoeg is. 

Minister Jeroen Dijsselbloem zei na afloop van het overleg dat het fonds er moet komen. "En snel ook." Dijsselbloem wilde niet ingaan op de vraag om de bezwaren van Italië toe te lichten. Dat is aan de Italiaanse minister, zei hij.

Grenscontroles

De komst van grote groepen migranten heeft ook het Schengengebied, de 26 landen waartussen zonder paspoort gereisd kan worden, flink onder druk gezet. Een aantal landen, waaronder Duitsland en Denemarken, hebben weer grenscontroles ingesteld. Het einde van 'Schengen' zou ook het einde betekenen van de Europese interne markt met hogere werkloosheid en minder economische groei, waarschuwde Juncker. Ook de euro zou dan "geen zin" meer hebben. Juncker noemde 'Schengen' de grootste prestatie van de EU.

Juncker erkende dat Europa "moeilijke tijden" kent. "Ik heb geen illusies over dit jaar, dat wordt moeilijk", zei hij. Hij waarschuwde dat de geloofwaardigheid van Europa en de EU op het spel staat, als Europa niet doet wat het belooft.

Video: De asielprocedure van vluchtelingen in Nederland

In 60 seconden: Asielprocedure in Nederland
In 60 seconden: Asielprocedure in Nederland

Nederland

Nederland ontvangt deze vrijdag zijn eerste groep asielzoekers die uit een ander EU-land wordt overgeplaatst. Het gaat om vijftig Eritreeërs die in Italië toevlucht zochten.

Om hun privacy te waarborgen, wil het ministerie van Veiligheid en Justitie verder niets kwijt over de vluchtelingen. Hun komst was maandag al aangekondigd door staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel).

De overplaatsing vloeit voort uit afspraken die de EU-lidstaten vorig jaar maakten. Nederland beloofde 9000 van de 160.000 migranten op te nemen.

Animatie door in60seconds

Vluchtelingenstroom