Zes verdachten rellen Geldermalsen weer vrijgelaten

Zes van de veertien verdachten die woensdag zijn opgepakt voor betrokkenheid bij de rellen in Geldermalsen, zijn vrijgelaten. 

Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag bekendgemaakt. 

De acht personen die wel vast blijven zitten, worden verdacht van openlijke geweldpleging. Donderdag werd hun hechtenis met drie dagen verlengd. Het is aan de rechter-commissaris om te besluiten of ze nog eens drie dagen vast blijven zitten. Dat zal volgende week gebeuren.

Twee van deze verdachten zijn minderjarig. Ze komen uit Haaften (gemeente Neerijnen) en Tricht (gemeente Geldermalsen).

De anderen zijn een 18-jarige man uit Culemborg, een 25-jarige man uit Heukelum (gemeente Lingewaal), een 22-jarige man uit Enspijk (gemeente Geldermalsen) en drie mannen uit Geldermalsen van 21, 22 en 52 jaar.

Lichte vergrijpen

De vrijgelaten verdachten worden verdacht van lichtere vergrijpen zoals het beledigen van een agent, het dragen van gezichtsbedekkende kleding en eenvoudige vernieling. Ze komen uit Geldermalsen, Zaltbommel en Meteren en zijn tussen de twintig en veertig jaar oud. De officier van justitie zal binnenkort besluiten hoe hun zaak verder wordt afgehandeld.

De politie laat vrijdag weten dat de Landelijke Eenheid onder leiding van het OM een onderzoek is gestart naar een incident waarbij mogelijk een vrouw zwaargewond is geraakt door politieoptreden. 

Een raadsvergadering over de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum voor 1.500 vluchtelingen liep woensdag uit op rellen. Daarbij braken hevige gevechten uit. De politie verwacht nog aanzienlijk meer mensen op te pakken.

Beeld

Er zouden zeker negentig relschoppers zijn geweest, grotendeels uit Geldermalsen zelf. Volgens de politie had zich vrijdag nog niemand uit zichzelf gemeld.

De politie heeft om foto's en filmpjes gevraagd van de avond zelf. Dat hebben al veel mensen gedaan, zegt een woordvoerder van de politie. ''Maar we kunnen altijd meer gebruiken'', zei hij vrijdag.

Video: ME moest uitrukken om de rellen te stoppen

Lees meer over:
Tip de redactie