UNHCR verwacht record aan vluchtelingen in 2015

De wereld stevent dit jaar af op een nieuw vluchtelingenrecord. Het wereldwijde aantal vluchtelingen bereikte medio 2015 een totaal van 20,2 miljoen mensen blijkt uit een halfjaarlijks rapport van UNHCR. 

Dat VN-vluchtelingenorganisatie publiceerde het rapport vrijdag. 

In het document valt te lezen dat het de eerste keer is sinds 1992 dat het aantal vluchtelingen de 20 miljoen overstijgt. Het aantal ontheemde burgers in eigen land nam toe met 2 miljoen tot naar schatting 34 miljoen, blijkt uit de rapportage. In dit cijfer zijn alleen ontheemden opgenomen die de UNHCR momenteel ondersteunt. 

Op basis van deze cijfers verwacht de organisatie dat er in 2015 voor het eerst meer dan 60 miljoen mensen wereldwijd op de vlucht zijn. Dat betekent dat 1 op de 122 mensen in de wereld vluchteling of asielzoeker is, of binnen het eigen geboorteland op de vlucht is.

"Vlucht en verdrijving kenmerken onze tijd", zegt de vertrekkende Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN António Guterres. "Het was nooit belangrijker dan nu om tolerantie, medeleven en solidariteit te tonen met mensen die alles verloren hebben", aldus Guterres.

Video: De asielprocedure in Nederland uitgelegd in 60 seconden

Animatie door in60seconds

Lees meer over:
Tip de redactie