De afgelopen tijd liepen meerdere bijeenkomsten over de komst van een asielzoekerscentrum uit de hand. Een overzicht:

Heesch

De ME heeft 18 januari een plein in Heesch ontruimd waar duizend demonstranten samen waren gekomen om te protesteren tegen de komst van een azc. Een groep demonstranten gooide met een vuurwerkbom, houtblokken en eieren naar de ME en het gemeentehuis. De raadszaal werd ontruimd en de vergadering werd elders voortgezet

Geldermalsen

Een raadsvergadering in Geldermalsen over de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum naar die gemeente, liep half december volledig uit de hand. Relschoppers gooiden stenen, flessen en vuurwerk naar de politie, veertien mensen werden opgepakt. De gemeente trok de plannen voor de komst van 1.500 opvangplekken uiteindelijk in.

De informatie over de mogelijke komst van het azc was vertrouwelijk en werd door iemand binnen de gemeenteraad gelekt. De raad deed hiervan aangifte.

Steenbergen

Tijdens een vergadering over de mogelijke komst van een azc naar Steenbergen half oktober zong het publiek spreekkoren als er voorstanders aan het woord waren. Een vrouwelijke spreker werd totaal overstemd, er werden seksueel beledigende teksten naar haar geroepen.

Een deel van de aanwezigen bleek niet uit Steenbergen te komen. Uiteindelijk is afgesproken dat er geen azc in de gemeente komt. Wel worden er hooguit honderd extra vluchtelingen met een verblijfsstatus, zogenoemde statushouders, gehuisvest.

Oranje

Begin oktober ontstond grote onrust in het 140 mensen tellende dorpje Oranje toen bekend werd dat het aantal asielzoekers in de gemeente mogelijk verdubbeld zou worden naar 1.400. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff reisde zelf naar het dorp in Drenthe om tekst en uitleg te geven maar hij werd belaagd door enkele boze inwoners.

Rotterdam

De politie greep half oktober meerdere keren in bij een informatiebijeenkomst in Rotterdam-Beverwaard. De ME voerde charges uit toen ongeveer honderd mensen weigerden te vertrekken.

In de speciaal opgezette tent nam de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb de tijd om aan omwonenden uit te leggen waarom er in de wijk een azc moet komen. Het azc in moet vanaf volgend jaar aan zeshonderd vluchtelingen onderdak bieden.

Wormerland

Twee auto's van GroenLinks-fractievoorzitter Harold Halewijn werden eind oktober in brand gestoken, voorafgaand aan een informatiebijeenkomst over de mogelijke komst van vluchtelingen. Halewijn legt een verband met zijn standpunten over de opvang van vluchtelingen. De extra beveiligde bijeenkomst verloopt rustig.

Woerden

Begin oktober belaagde een groep van achttien mannen sporthal Snellerpoort in Woerden, waar op dat moment 150 asielzoekers verbleven, onder wie vijftig kinderen. De aanvallers met bivakmutsen op riepen teksten als "oprotten". Ook gooiden ze met dranghekken, stenen en zwaar vuurwerk en probeerden ze de sporthal binnen te dringen. De landelijke verontwaardiging over de aanval was groot.

Video: Asielprocedure in Nederland

In 60 seconden: Asielprocedure in Nederland
In 60 seconden: Asielprocedure in Nederland

Animatie: In60seconds.nl