De Zweedse regering bereidt een plan voor dat het mogelijk moet maken om de Oresundbrug tussen Denemarken en Zweden te sluiten uit veiligheidsoverwegingen. Het land kampt met een grote toestroom van asielzoekers.

Door het plan zou het mogelijk worden om in het openbaar vervoer mensen om een identiteitsbewijs te vragen, zei een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur.

Daarnaast zou de overheid het wegverkeer over de brug en op andere wegen in Zweden kunnen stilleggen.

De Oresundbrug verbindt de Deense hoofdstad Kopenhagen met de Zweedse stad Malmö. Dagelijks rijden circa 20.000 auto's over de brug.

Grenswachten

Griekenland staat toe dat mensen van het Europese grensbewakingsagentschap Frontex vanaf volgende week komen helpen bij het registreren van vluchtelingen en het nemen van hun vingerafdrukken. Dat gebeurt bij de grens met Macedonië, laat Frontex donderdag weten.

Om de details van de samenwerking uit te werken gaan teams van beide partijen zo snel mogelijk naar de grens, waar vluchtelingen zich ophopen. Donderdag vonden daar nog ongeregeldheden plaats.

Afgesproken

Het versterken van de Griekse grenzen met hulp van vierhonderd Frontex-officieren werd al twee maanden geleden afgesproken, maar kwam niet van de grond. Tot frustratie van andere landen in de EU en de Balkanregio, die de stroom ongeregistreerde vluchtelingen aan hun grens zagen aanzwellen.

''Migranten aan de noordelijke grens van Griekenland worden gecontroleerd en degenen die zich niet goed kunnen identificeren worden geregistreerd'', zegt Frontex-directeur Fabrice Leggeri over de nieuwe afspraak.

Niet zelfstandig

Frontex helpt de Griekse autoriteiten al met 195 functionarissen op de eilanden waar de meeste vluchtelingen vanuit Turkije aankomen. De Frontex-mensen konden echter niet zelfstandig handelen, onder meer omdat Griekse regels voorschrijven dat een Griek de registratieteams moet leiden.

Op Europees niveau wordt vanwege de Griekse traagheid bij het inroepen van Europese assistentie gesproken over het tijdelijk buiten werking stellen van het vrij verkeer van personen in de Schengenzone. Dat wordt wel gezien als een politiek drukmiddel.