Afgelopen week hebben zich weer wat meer asielzoekers gemeld in Nederland. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) maakte maandag bekend dat het er afgelopen week 1.700 waren.

Een week geleden klopten 1.600 asielzoekers aan in Nederland, de weken daarvoor waren dat er nog 2.200 en 2.500.

Nu weer wat meer asielzoekers zich melden, blijft volgens Dijkhoff ''volop de druk'' om nieuwe opvangplekken te regelen.

''Normaal gesproken zou je in deze tijd van het jaar een afname zien, maar nu lijkt het er sterk op dat mensen denken: 'Misschien dat het nu nog kan. We gaan nu naar Europa'', aldus de bewindsman.

Variërend

De afgelopen tijd varieerde het aantal mensen dat in Nederland asiel aanvroeg enorm. De wekelijkse instroom lag steeds tussen de 2.200 en 4.200. Dijkhoff vindt het moeilijk in te schatten hoe de asielstroom de rest van dit jaar zal verlopen. Maar hij rekent er niet op dat het aantal de komende weken sterk zal dalen.

Het blijft spannend, vindt hij. ''Het is niet te zeggen dat we het einde van het jaar halen zonder dat het een dag voorkomt dat we geen opvang hebben".

De provincies en gemeenten werken volgens hem goed mee. ''Maar het kost tijd. En met een instroom zoals we nu hebben van 1.700 in de week, heb je die tijd niet."