'EU-staten moeten nu toezeggingen vluchtelingen nakomen'

De lidstaten van de Europese Unie moeten hun toezeggingen die ze hebben gedaan om de vluchtelingencrisis te bestrijden nu echt nakomen. 

EU-president Donald Tusk en voorzitter van de Europese Commissie Jeau-Claude Juncker sturen vrijdag een brief naar alle 28 landen met de boodschap dat ze moeten "leveren".

De lidstaten beloofden een maand geleden 2,8 miljard euro op te hoesten voor het vluchtelingen- en voedselprogramma van de Verenigde Naties en voor fondsen voor Syrië en Afrika. Tot nu toe is pas ruim een half miljard toegezegd.

Herplaatsen

Ruim een maand geleden beloofden de landen 160.000 vluchtelingen uit Italië en Griekenland te herplaatsen. Er zijn toezeggingen binnen voor slechts 1.375 mensen. Tot nu toe zijn in totaal 86 vluchtelingen overgebracht, van Italië naar Zweden en Finland.

De toezegging om 374 asielexperts en 743 grenswachten te leveren zijn nog niet eens voor de helft nagekomen. Het is niet de eerste keer dat de lidstaten worden herinnerd aan de trage invulling van hun beloften.

Te langzaam

Premier Mark Rutte erkende vrijdag dat de Europese processen "te langzaam" verlopen. "Ik ben niet tevreden." De premier is ook ontevreden over Oost-Europa, dat "eigenlijk zegt" wel mensen door te willen laten, maar niet te willen opvangen.

"Dat kan natuurlijk niet." Er gaan volgens de minister-president dingen "nog steeds niet goed genoeg'', al wordt er wel "verschrikkelijk hard" aan gewerkt.

Balkanroute

Eind oktober werden Europese leiders het ook eens over 50.000 opvangplekken in Griekenland en nog eens 50.000 langs de Balkanroute. Hiermee zouden de schrijnende situaties in dit deel van Europa voorkomen moeten worden.

Video: De asielprocedure van vluchtelingen in Nederland

Animatie door: in60seconds

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie