Zes miljoen voor Grieks vluchtelingenvervoer

Griekenland krijgt 5,9 miljoen euro van de Europese Commissie om de opvang en registratie van vluchtelingen te verbeteren. 

Het geld is voldoende om de komende vier maanden de kosten te dragen van het vervoer van minstens 60.000 migranten van de eilanden naar het vasteland, zo laat de commissie maandag weten.

De bijdrage komt uit het noodfonds voor Asiel, Migratie en Integratie en mag alleen worden gebruikt voor mensen die zijn geregistreerd en van wie vingerafdrukken zijn genomen. Van het Griekse vasteland wordt een deel herverdeeld over Europa. Eerder werd afgesproken 160.000 vluchtelingen vanuit Griekenland en Italië te herplaatsen.

Griekenland gaat de komende tijd vijftigduizend vluchtelingen opvangen, zo besloten regeringsleiders zondagnacht op een top in Brussel over vluchtelingenroutes. Die groep wordt verdeeld over asielcentra en gastgezinnen.

120.000 vluchtelingen

Volgens de Verenigde Naties (VN) zijn sinds het begin van deze maand zeker 120.000 mensen op de vlucht geslagen in de Syrische provincies Aleppo, Hama and Idlib. Eerder ging de VN nog uit van een schatting van 50.000.

De meeste vluchtelingen blijven wel in de buurt van hun eigen regio of gaan naar kampen aan de Turkse grens, zei een woordvoerder van de humanitaire coördinators van de VN (OCHA).

De getroffen regio is het toneel van een Syrische legeroffensief. Het regeringsleger wordt er vanuit de lucht al circa drie weken bijgestaan door omvangrijke Russische luchtaanvallen.


 

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie