Honderdduizend extra opvangplekken langs Balkanroute

In Griekenland worden nog dit jaar 50.000 opvangplekken voor vluchtelingen gecreëerd. Verderop langs de Balkanroute waarlangs migranten naar rijkere Europese landen reizen komen er nog eens 50.000.

Die afspraak is het meest concrete resultaat van het topoverleg in Brussel over de vluchtelingencrisis.

"Dat moet rust en stroomlijning bieden in de stroom die naar Duitsland loopt", zei staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel en Migratie) zondagnacht na acht uur vergaderen.

De Europese Commissie had elf regeringsleiders uitgenodigd in Brussel in een poging de vluchtelingenstroom in het zuidoosten van Europa gecoördineerder te laten verlopen. Ze kwamen verder overeen dat elk land een functionaris aanwijst om snel actuele informatie uit te wisselen met andere landen.

Landen die denken de instroom niet aan te kunnen, moeten binnen 24 uur om hulp vragen, zo werd afgesproken. "Een beleid van het doorlaten van vluchtelingen zonder het buurland te informeren is niet acceptabel", staat in de slottekst die de leiders ondertekenden.

Slovenië

Verder wordt Slovenië geassisteerd met noodhulp en politiemensen. Komende week gaan vierhonderd grenswachten naar dat land. De Sloveense premier Miro Cerar had eerder op de avond gezegd dat als er niet beter wordt samengewerkt "de Europese Unie uit elkaar valt".

Niet alleen de grenzen tussen Griekenland, Albanië en Macedonië worden beter in de gaten gehouden, ook komt er meer toezicht langs de Griekse kust.

Daarnaast beloofden de landen serieus aan de slag te gaan met de registratie van vluchtelingen. "Mensen moeten worden geregistreerd. Geen registratie, geen rechten", sprak voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker, die de leiders bijeen had geroepen.

Video: 100.000 opvangplekken langs Balkanroute

Doervoerlanden

Dijkhoff sprak van een avond met "ups and downs". Als pluspunt noemde hij dat nu "landen aan boord zijn getrokken die niet in de Europese Unie zitten", doelend op onder meer Albanië, Servië, Macedonië en Montenegro.

Veel landen langs de route zien zichzelf vooral als doorvoerland, aldus Dijkhoff. Hij wees erop dat er een groter belang ligt in afspraken met een land als Turkije.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel toonde zich realistisch. "Dit is een bouwsteen, maar we moeten nog vele vervolgstappen nemen."

Symptoombestrijding

VVD-Kamerlid Malik Azmani noemt de maatregelen tegenover NU.nl "symptoombestrijding".

"Elke grenswachter extra aan de buitengrenzen is er een, maar ik heb zeker niet de illusie dat je met vierhonderd man extra de grote migratiestromen tegenhoudt", stelt hij.

"Met de honderdduizend extra opvangplekken zou je de illegale doorreis deels kunnen doorbreken, maar ik moet maar zien of Griekenland nu wil leveren. Zelfs dan heb ik niet de illusie dat je hiermee de grote migratiestromen tegenhoudt. Het is een kleine tussenstap in symptoombestrijding."

Volgens de VVD'er is de enige echte oplossing afspraken maken met landen in de regio van het conflictgebied voor opvang en asiel. Eventueel zouden volgens hem echte vluchtelingen op uitnodiging naar Europa kunnen.

Attje Kuiken (PvdA) is dat niet met hem eens. "Wel moet Europa nu vaart maken met uitvoeren van alle maatregelen. Van de nood waarom mensen vluchten wegnemen tot het sneller laten terugkeren van mensen die geen recht hebben op asiel", aldus Kuiken. "'Ieder land voor zichzelf' werkt niet en leidt tot menselijke drama's. De Europese landen kunnen deze opgave alleen aanpakken door samen te werken", stelt ze.

Halfslachtig

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma is ontevreden. Hij spreekt van "het zoveelste halfslachtige Europese overleg". "We moeten alles op alles zetten om te voorkomen dat de winter slachtoffers maakt onder vluchtelingen. Of dat gaat lukken is onduidelijk".

Volgens SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen zijn de maatregelen die nu genomen worden "crisisoplossingen". "Opbouwen van asielzoekerscentra aan de randen van Europa waarvandaan vluchtelingen eerlijk worden verdeeld is nodig", stelt ze. "Dat vraagt meer samenwerking dan waartoe de lidstaten nu bereid zijn."

CDA-Kamerlid Mona Keijzer spreekt van "goede stappen". "Zaak is nu dat deze plannen daadwerkelijk uitgevoerd worden".

Lees meer over:
Tip de redactie