De vluchtelingencrisis vormt een risico voor de Europese samenwerking. Premier Mark Rutte stelt dat de Europese buitengrenzen daarom beter moeten worden bewaakt en dat vluchtelingen beter over de EU verdeeld moeten worden. 

Rutte deed de uitspraken zaterdag in Den Haag op de Europadag van de VVD.

Geen onderwerp vereist zo'n dringende aandacht als de massale toestroom van migranten, zei Rutte. Volgens hem vormt het probleem de grootste uitdaging van de Europese Unie. "Het zou zelfs het weefsel van onze samenwerking kunnen doen wegscheuren", aldus de premier.

Als EU-lidstaten er niet in slagen de buitengrenzen correct te controleren, ondermijnt dat het vrije verkeer en de open grenzen tussen de landen, zegt Rutte.

De lidstaten moeten de maatregelen uitvoeren die gezamenlijk zijn besloten, zei de premier. Als een land daar niet in slaagt, "moeten we reageren en zo'n land helpen, zoals bijvoorbeeld Griekenland."

Tusk

De Europees president Donald Tusk was aanwezig bij de VVD-bijeenkomst waar Rutte sprak. Ook Tusk benadrukte de noodzaak om de Europese buitengrenzen te versterken. "Niet om van Europa een ontoegankelijk fort te maken, maar om Europese waarden als solidariteit en vrijheid te beschermen." 

De liberale politicus sprak voor de eerste keer op een partijbijeenkomst sinds hij eind vorig jaar Europees president werd. Tusk was ook in Den Haag voor overleg over het Nederlandse voorzitterschap van de EU, dat op 1 januari begint.

In 60 seconden: De asielprocedure van vluchtelingen in Nederland

De asielprocedure van vluchtelingen in Nederland
De asielprocedure van vluchtelingen in Nederland

Animatie: in60seconds.nl

Dijkhoff

Zondag vindt er in Brussel een Europees topoverleg plaats over de vluchtelingencrisis. Vanwege het aanstaande Nederlandse voorzitterschap van de EU, zal staassectretaris Dijkhoff van Asielzaken aanwezig zijn bij het overleg. 

De regeringsleiders van Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Servië, Slovenië, Kroatië, Griekenland en Bulgarije en de presidenten van Macedonië en Roemenië zullen tijdens de bijeenkomst proberen om tot een eensgezind actieplan te komen voor de vluchtelingencrisis. Dit doen ze op verzoek van Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie.

Vluchtelingenstroom

© NU.nl