De hoeveelheid vluchtelingen die via Slovenië naar het westen van Europa trekt, blijft enorm. In de afgelopen 24 uur zijn 13.000 migranten het kleine grensdorpje Rigonce gepasseerd, dat slechts 170 inwoners telt.

Dat hebben de autoriteiten in Slovenië zaterdag laten weten. In de nacht van vrijdag op zaterdag staken ruim 1.300 vluchtelingen de grens met Kroatië over. Het overige deel maakte overdag de oversteek.

Onder de migranten waren ook veel vrouwen en kinderen, die zich slechts gedeeltelijk konden beschermen tegen het koude en natte weer. In Sentilj, bij de grens met Oostenrijk, wachten rond de 4.000 mensen om de grens te mogen oversteken. Zij willen vrijwel allemaal naar Duitsland.

Slovenië heeft al meerdere malen aangegeven de grote toestroom aan vluchtelingen niet aan te kunnen. Het land heeft de EU om bijstand van politiemensen verzocht. Ook wil het reservisten en gepensioneerde politiemensen oproepen om het probleem het hoofd te bieden.

Video: Ruim 13.000 vluchtelingen passeren grensdorp Slovenië

Ruim 13.000 vluchtelingen passeren grensdorp Slovenië
Ruim 13.000 vluchtelingen passeren grensdorp Slovenië

Top

Zondag gaan opnieuw tien Europese regeringsleiders naar Brussel om de vluchtelingencrisis te bespreken. Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, riep hen woensdag bijeen om te praten over de migrantenophoping in de Balkan.

Juncker sprak van een ''zich ontvouwende noodtoestand'', die samenwerking, overleg en directe actie noodzakelijk maakt.

Grenzen sluiten

Balkanlanden Bulgarije, Roemenië en Servië hebben zaterdag ondertussen gedreigd om de grenzen te sluiten als Duitsland en Oostenrijk dat ook doen. De Bulgaarse premier Boiko Borisov zei dat de landen geen "bufferzones" willen worden voor vluchtelingen.Borisov deed zijn uitspraak na gesprekken met zijn Servische ambtgenoot Aleksandar Vucic en de Roemeense premier Victor Ponta.

Vluchtelingen reizen vooral via Balkanlanden om West-Europa te bereiken. Als de grenzen van Duitsland en Oostenrijk op slot gaan, dreigen de migranten te stranden op de Balkan.

Vluchtelingenstroom