De Verenigde Naties beschuldigen Tsjechische autoriteiten van het 'systematisch schenden van mensenrechten' vanwege de manier waarop vluchtelingen in Tsjechië worden behandeld. 

Dat laat Zeid Ra'ad al-Hussein, chef mensenrechten van de VN, donderdag weten in het Zwitserse Genève.

Ook veroordeelt de VN hoe het land tegen migranten aankijkt. Asielzoekers zouden tot negentig dagen worden vastgezet. Ze moeten hun geld inleveren om daarmee hun gevangenschap te betalen.

Al-Hussein zegt gealarmeerd te zijn door vreemdelingenhaat in het openbare debat over migranten en door anti-islamopmerkingen van de Tsjechische president Milos Zeman.

Volgens de VN schendt Tsjechië systematisch mensenrechten van asielzoekers door hen in mensonterende omstandigheden vast te houden.

Vastzetten

Het land is het enige in Europa dat automatisch migranten na aankomst vastzet. Volgens chef mensenrechten Hussein zijn de Tsjechische maatregelen erop gericht migranten te ontmoedigen om naar het land te reizen en daar te blijven.

Tsjechië reageert geïrriteerd. Volgens de woordvoerder van de president is duidelijk dat ''de campagne tegen Tsjechië vanwege de houding tegenover migranten'' wordt opgevoerd. Verder blijft de president bij zijn opmerkingen.