De Sloveense premier Miro Cerar heeft het vluchtelingenbeleid van buurland Kroatië bekritiseerd.

In een interview met de Duitse krant Die Welt zei hij woensdag dat Kroatië niet ingaat op het verzoek tot betere informatie-uitwisseling en samenwerking op het gebied van vluchtelingen.

"Van een EU-lidstaat had ik ander gedrag verwacht", zei Cerar. "Kroatië houdt zich niet aan afspraken over grensovergangen en het aantal vluchtelingen dat naar Slovenië wordt doorgestuurd." De grens van Kroatië met Slovenië werd dinsdag bestormd door vluchtelingen.

Slovenië heeft laten weten dat het land per dag maximaal 2.500 mensen kan toelaten, maar daar lijkt Kroatië geen gehoor aan te geven. Maandag ontving Slovenië zeker 5.000 migranten. Het land heeft eerder al kritiek op Kroatië geuit vanwege de lakse houding van dat land. Migranten zouden ongehinderd kunnen doorreizen naar Slovenië.

Slovenië wil het leger inzetten bij de grens met Kroatië. Het parlement heeft woensdag ingestemd met regelgeving die het mogelijk maakt militairen in te zetten voor grensbewaking. Naar verwachting vraagt Slovenië woensdag de Europese Unie om financiële steun en extra politiemensen om de vluchtelingenstroom onder controle te krijgen.