De politie heeft vrijdagavond elf mensen aangehouden die een opvangcentrum voor asielzoekers hebben bestormd in Woerden.

Dat bevestigt een woordvoerster van de politie zaterdag tegenover NU.nl.

De verdachten zijn tussen 19 en 30 jaar en komen uit Montfoort, Harmelen, Lopik, Schoonhoven, Woerden en Utrecht, zo zegt de politie zaterdag.

Twintig belagers hebben tevergeefs geprobeerd het sportcentrum binnen te komen. Volgens een woordvoerster hebben burgers geholpen met de aanhoudingen. "De bewaking belde het alarmnummer 112 en toegesnelde agenten konden de elf verdachten daarop aanhouden." Ze worden verdacht van openlijke geweldpleging en op dit moment verhoord.

Hoe het kon dat de andere negen belagers wisten te ontkomen, is nog onduidelijk. De politie is nog naar ze op zoek. Op de vraag of de verdachten afkomstig zijn uit de harde kern van FC Utrecht, zoals lokale media hebben gemeld, antwoordde de woordvoerster dat dat "in het onderzoek wordt meegenomen".

Geschrokken

Volgens burgemeester Victor Molkenboer van Woerden zijn de vluchtelingen erg geschrokken van de knallen. "De meesten komen uit een oorlogsgebied, die knallen geven een traumatische ervaring", zegt hij tegen lokale televisie. Molkenboer noemt de groep bestormers "ziek". "Je kunt voor of tegen zijn, maar dit soort acties doe je niet."

De gemeente Woerden heeft extra veiligheidsmaatregelen rondom de sporthal genomen. Zo is er nu permanent politietoezicht en wordt de ingang extra beveiligd met camera's. Zaterdagochtend waren er geen agenten te zien rond het sportcomplex.

Er zijn wel wat particuliere beveiligers en mensen van de dienst handhaving. De ingang van de sportzaal is afgeschermd, niemand mag naar binnen en verder hangen er politielinten. Ook is er een mobiele camera-opstelling geplaatst.

Video: Burgemeester Woerden over de bestorming

Video: Burgemeester Woerden over de bestorming
Video: Burgemeester Woerden over de bestorming

Eieren

Volgens de lokale zender Woerden.tv werd het centrum door twintig mannen met bivakmutsen bestormd. Zij zouden hekken omver hebben geduwd en met vuurwerk en eieren hebben gegooid. De gemaskerde mannen zijn volgens de zender mogelijk gelieerd aan de harde kern van FC Utrecht. 

De asielzoekers in Woerden zijn woensdag opgevangen in een sporthal. Het gaat om 150 vluchtelingen overwegend uit Syrië en Eritrea. Volgens haar is de tijdelijke noodopvang woensdag ingegaan voor 72 uur en is die vrijdag verlengd met opnieuw 72 uur. 

Onacceptabel

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asielzaken) is geschrokken van het incident bij de noodopvang. "Dit zijn trieste taferelen. Zulk geweld is onaanvaardbaar. Daders moeten hard worden aangepakt. Vluchtelingen en omwonenden moeten veilig zijn", laat hij zaterdag weten.

Premier Mark Rutte noemt de bestorming van de sporthal ontoelaatbaar. De daders moeten hard worden aangepakt, zegt hij zaterdag in een reactie. "Wat in Woerden is gebeurd is volstrekt ontoelaatbaar. Vluchtelingen en medewerkers moeten zich veilig weten. Van mensen blijf je af. Degenen die hiervoor verantwoordelijk zijn moeten hard worden aangepakt", aldus de premier.

PvdA en D66 vinden dat de mensen die de noodopvang hebben bestormd, hard moeten worden aangepakt. Ongeveer twintig man met bivakmutsen op gooiden met vuurwerkbommen en probeerden hekken omver te trekken.

"Schokkend! Gevaarlijke idioten, je kunt voor of tegen zijn maar dit is onacceptabel. Pak daders keihard aan", twitterde Attje Kuiken die voor de PvdA in de Tweede Kamer woordvoerder asielzaken is. De partij heeft inmiddels Kamervragen gesteld over de kwestie.

Aanpakken

In soortgelijke woorden liet haar collega Sjoerd Sjoerdsma van D66 zich uit op hetzelfde medium. "Voor mensen die vuurwerk gooien op de noodopvang van asielzoekers bestaat maar één woord: tuig. Stevig aanpakken!".

Volgens VVD'er Malik Azmani is het "ontoelaatbaar" wat er is gebeurd. "De daders moeten zo snel mogelijk worden opgepakt en berecht. Iedereen heeft recht op een mening, maar er is geen rechtvaardiging voor dit gedrag."

GroenLinks-Tweede Kamerlid Linda Voortman noemt het een beschamende actie. "Mensen die juist gevlucht zijn voor oorlog en geweld krijgen hier te maken met vuurwerkbommen. Vluchtelingen hebben recht op een veilig verblijf." De daders moeten worden bestraft, zegt Voortman. 

"Aan ons als politici om de spanningen in het land niet verder te laten oplopen maar juist eerlijk te zijn en met goede oplossingen te komen. Ook moeten alle gemeenten gemeenten geven kleinschalige kunnen opvangen. Dat is het beste voor alle betrokkenen."

Ook Geert Wilders van de PVV liet eenzelfde geluid horen via Twitter. "Daders hard aanpakken. Verzet ja, maar nooit met geweld!"