Een groep vluchtelingen die aanklopte en geregistreerd is in Italië wordt vrijdagochtend naar Zweden overgeplaatst. Het is de eerste zogenoemde herverdeling van vluchtelingen naar andere delen in Europa sinds de Europese Unie het hierover eens werd. 

De EU hoopt zo de grenslanden Italië en Griekenland te ontlasten.

De groep bestaat uit twintig Eritreeërs, die zich vrijwillig aanmeldden, hun identiteit opgaven en hun vingerafdrukken gaven. Zij vertrekken van het vliegveld Ciampino in Rome naar Zweden. Daar wordt hun asielaanvraag verder behandeld. EU-commissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie) ontmoet de vluchtelingen nog voor hun vertrek.

In september wisten de EU-landen het eens te worden over de verdeling van in totaal 160.000 vluchtelingen over heel Europa, op vrijwillige basis en niet volgens een vaste verdeelsleutel.

Voorlopig komen er nog geen mensen naar Nederland, zei staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel). ''Er lopen nu wat pilots, maar daar zijn wij geen deelnemer aan.'' Voordat Nederland de eerste vluchtelingen ontvangt, moet de registratie in Zuid-Europa op orde zijn. ''Je moet mensen eerst registreren en dan pas kun je mensen herplaatsen. Op dat gebied is nog wel wat werk te verzetten.’’