Er zijn vooralsnog geen signalen dat er strijders van Islamitische Staat (IS) meereizen met de vluchtelingenstroom die momenteel Europa binnentrekt. 

Dat zeggen zowel de inlichtingendienst AIVD als de NCTV, die de terrorismebestrijding in Nederland coördineert, donderdag in de Volkskrant.

Er is de afgelopen weken door meerdere personen gewaarschuwd dat er jihadstrijders naar Europa komen die zich voordoen als vluchtelingen. Zo heeft IS zelf geclaimd dat er al vierduizend strijders zijn binnengesmokkeld.

En volgens PVV-leider Geert Wilders is twee op de honderd vluchtelingen een IS-strijder. Hij baseert zich op een schatting van de Libanese minister van Onderwijs Elias Bou Saab, die zegt dat 2 procent van de vluchtelingen geradicaliseerd zou zijn. Bou Saab baseert zich op zijn beurt weer op gesprekken met vluchtelingen die in Libanon onderdak zochten.

Geen informatie

Volgens de AIVD kan het zijn dat het bij individuele gevallen mogelijk is dat de vluchtelingenstroom wordt gebruikt door "personen met plannen voor een terroristische aanslag". Maar een stroom van IS-strijders ziet de inlichtingendienst niet. Daarvoor zijn geen signalen binnengekomen.

Nationaal Coördinator Dick Schoof (NCTV): "Er is momenteel geen informatie die erop duidt dat zich in de migratiestromen vanuit het Midden-Oosten en Noord-Afrika grote aantallen jihadisten bevinden die opzettelijk naar Europa worden gestuurd."

De Deense veiligheidsdienst PET zei vorige week hetzelfde: er zouden geen IS-strijders tussen de duizenden vluchtelingen zitten die het land zijn binnengekomen. Omdat politiediensten de routes in de gaten houden, is de kans voor radicalen te groot om ontdekt te worden.