Onder meer Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië beloven extra financiële bijdragen voor betere opvang van vluchtelingen in de buurlanden van Syrië.

Zo willen de landen de vluchtelingenstroom naar Europa indammen. De vluchtelingencrisis is het thema van een top tussen regeringsleiders en staatshoofden van de Europese Unie woensdagavond in Brussel.

Volgens de uitgelekte conceptconclusie praten de EU-leiders woensdagavond over een bedrag van 1 miljard euro extra voor de steunprogramma's van de Verenigde Naties, zoals het Wereldvoedselprogramma en vluchtelingenorganisatie UNHCR. EU-president Donald Tusk deed een beroep op de leiders om snel over de brug te komen.

"Meer dan ooit heeft Europa behoefte aan een breed en eensgezind antwoord op de crisis", zei de Britse premier David Cameron voorafgaand aan het overleg. Hij zei dat het Verenigd Koninkrijk al meer dan 1 miljard pond heeft bijgedragen aan de opvang van Syriërs en beloofde nog eens 100 miljoen extra.

"Dat moet ervoor zorgen dat mensen niet die moeilijke reis maken naar Europa, maar in de regio blijven."

Steentje bijdragen

Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel beloofde meer geld vrij te maken. Ze riep op tot gezamenlijke actie. "Duitsland zal zijn steentje bijdragen. Het zou een verkeerd signaal als Europa zou zeggen de crisis niet aan te kunnen." Zij vroeg vooral aandacht voor de enorme uitdaging voor Turkije, dat circa twee miljoen Syriërs binnen zijn grenzen heeft.

Frankrijk zegde ook extra hulp toe. "We zijn verplicht die landen te steunen", zei president François Hollande. Hij doelde op landen als Turkije, Jordanië en Libanon, die veel vluchtelingen herbergen.

Premier Mark Rutte vindt ook dat geld moet worden vrijgemaakt om de mensen in de vluchtelingenkampen te helpen. Hij benadrukte dat Nederland al veel doet. "Andere landen moeten meer doen."

Het kabinet maakte vorige week 110 miljoen euro vrij voor de opvang in de regio. Rutte memoreerde dat Nederland wereldwijd de zesde geldschieter is voor de opvang van Syrische vluchtelingen.

Video: EU-leiders beloven extra geld voor opvang

EU-leiders beloven extra geld voor opvang
EU-leiders beloven extra geld voor opvang