De Hongaarse politie heeft woensdag bij de grens met Servië traangas en een waterkanon ingezet om te voorkomen dat vluchtelingen het land binnenkomen. 

Asielzoekers gooiden met stenen en stichtten brandjes bij de grensovergang in Röszke. Volgens Hongarije raakten twee kinderen gewond toen zij door migranten over het hek werden gegooid. Aan de zijde van de politie liepen twintig agenten verwondingen op.

De Hongaarse politie zegt 29 vluchtelingen te hebben opgepakt na de rellen. Onder de opgepakte vluchtelingen bevond zich volgens een woordvoerder van premier Viktor Orban ook een terrorist.

Hongarije heeft Servië gevraagd op te treden tegen de vluchtelingen aangezien die zich op Servisch grondgebied bevinden. De Serviërs op hun beurt veroordeelden het gewelddadige optreden van de Hongaarse politie.

Secretaris-generaal Ban Ki-Moon van de Verenigde Naties reageerde woensdag geschokt op de behandeling van migranten bij de Hongaars-Servische grens. Hij noemde de situatie ''schokkend'' en ''onacceptabel". Hij benadrukte dat vluchtelingen in Europa met respect voor mensenrechten behandeld moeten worden.

Hek

De rechtse regering van Hongarije heeft een hek gebouwd langs de grens met Servië om vluchtelingen tegen te houden. Het land maakte woensdag bekend de grens bij Röszke nog zeker dertig dagen dicht te willen houden.

Militairen bereiden ook al werkzaamheden voor om het hek verder te trekken langs de grens met Roemenië. De Roemeense premier Victor Ponta zei dat die actie deed denken aan het Europa van de jaren dertig en noemde het hek contraproductief voor het oplossen van de vluchtelingenproblematiek en de onderlinge verhoudingen tussen de Europese landen.

Video: Hongaarse politie zet traangas en waterkanon in 

Hongaarse politie zet traangas en waterkanon in
Hongaarse politie zet traangas en waterkanon in

Daling

Het aantal asielzoekers dat Hongarije binnenkomt is sinds de strengere controles sterk gedaald. Maandag kwamen vlak voor het sluiten van de poorten nog bijna 10.000 mensen binnen. Dinsdag waren er nog 366 migranten doorheen geglipt.

Vluchtelingen proberen nu via Kroatië naar West-Europa te komen. Volgens het Kroatische ministerie van Binnenlandse Zaken zijn zeker 1300 vluchtelingen vanuit Servië Kroatië binnengekomen.

Na registratie worden de vluchtelingen opgevangen in centra in de buurt van de hoofdstad Zagreb.

Duitsland

De vluchtelingen hopen vanuit Kroatië door te kunnen reizen naar Slovenië, en vanaf daar door naar Duitsland of Oostenrijk. Slovenië maakt deel uit van de Schengenzone waarbij paspoortvrij reizen mogelijk is in de aangesloten landen.

De Kroatische premier Zoran Milanovic liet weten dat zijn land alle vluchtelingen zal opvangen of helpen om verder te reizen. Het land verwacht dat de komende dagen zo’n 4000 vluchtelingen uit Servië arriveren.