Duitsland is begonnen met het controleren van de grens bij Oostenrijk. In de nacht van zondag op maandag zijn de grensposten in gebruik genomen. 

De grenswachten hebben in de nacht steekproefsgewijs een aantal voertuigen gecontroleerd.

De controles hebben gezorgd voor files bij de grens. Maandagochtend stond op de Oostenrijkse A8 richting de Duitse grens om 6.50 uur al tien kilometer file. Op de weg richting de Duitse A8, bij Bad Riechenhall, stond rond 5.20 uur al drie kilometer.

Met de grenscontroles hoopt Duitsland controle te houden over de toestroom van vluchtelingen uit Oostenrijk en Hongarije.

Maandag overleggen de regeringsleiders van de Europese Unie in Brussel over de mogelijke verdeling van vluchtelingen over de unie.

Treinverkeer

Het treinverkeer tussen Duitsland en Oostenrijk is inmiddels weer hervat. Dit hebben de Duitse spoorwegen (DB) laten weten.

Er rijden echter nog steeds geen treinen over de spoorweg tussen München en Salzburg. Zondagavond werd het treinverkeer stilgelegd, omdat er zo veel vluchtelingen via Wenen uit Hongarije in Salzburg aan de Duitse grens arriveerden.

De Duitse autoriteiten droegen toen de DB op twaalf uur lang geen treinen meer te laten rijden van Oostenrijk naar Duitsland. 

Video: Duitsland voert grenscontroles in

Duitsland begonnen met controle grens Oostenrijk
Duitsland begonnen met controle grens Oostenrijk

Begrip

Het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie heeft begrip voor het besluit om grenscontroles uit te voeren. Dat zei een woordvoerder van het departement dat zich bezighoudt met asielbeleid.

Het ministerie houdt de vluchtelingenstromen in de gaten en kijkt wat de gevolgen zijn, aldus de zegsman. Hij wees erop dat er maandag al overleg over de kwestie is op Europees niveau.

Ook Hongarije heeft de herinvoering positief ontvangen. De Hongaarse premier Viktor Orbán zei tegen de Duitse krant Bild dat deze beslissing noodzakelijk was om de Duitse en Europese waardes te beschermen. 

De Oostenrijkse regering is niet van plan om extra controles aan de grens met Hongarije uit te voeren, volgens bondskanselier Werner Faymann.

Schengen

Duitsland houdt zich met de regeling wel aan Schengenakkoord, volgens de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker.

''De tijdelijke herinvoering van grenscontroles tussen de lidstaten is een uitzonderlijke mogelijkheid binnen het Schengenakkoord in het geval van een crisissituatie", aldus een verklaring van de Europese Commissie.

Aanpak

Juncker liet ook weten dat het invoeren van de grenscontroles door Duitsland aantoont dat de landen in Europa het snel eens moeten worden over een gemeenschappelijke aanpak van het vluchtelingenprobleem.

Naar verwachting komen er dit jaar 800.000 vluchtelingen naar Duitsland. Zuid-Duitse stad München heeft zaterdag al meer dan 12.000 vluchtelingen ontvangen. De stad kan de massaal toegestroomde vluchtelingen inmiddels niet allemaal een dak boven het hoofd bieden.