De Duitse regering gaat tijdelijk weer grenscontroles invoeren, als reactie op de vluchtelingencrisis.

Dat bevestigt de Duitse minister Thomas de Maizière tijdens een persconferentie zondag. 

Het zwaartepunt ligt vooralsnog op de grens met Oostenrijk. Duitsland kan de massale toeloop van asielzoekers bijna niet meer aan.

Naar verwachting komen er dit weekend alleen al zo'n 25.000 vluchtelingen het land binnen. Verreweg de meesten van hen steken vanuit Oostenrijk de grens over.

Oostenrijk

Er rijden zondagavond gewoon treinen van Duitsland naar Oostenrijk. Een woordvoerder van de spoorwegen heeft dat zondagavond bekendgemaakt.

Ze corrigeerde daarmee uitspraken van een andere woordvoerder, die eerder op de dag zei dat het treinverkeer in beide richtingen was stilgelegd. Dat klopte niet. Alleen de treinen van Oostenrijk naar Duitsland rijden niet.

Tot het opschorten van de treinen werd zondagmiddag besloten om met name München te ontlasten. Die stad krijgt dit weekend naar verwachting zo'n 25.000 nieuwe vluchtelingen te verwerken. De maatregel duurt vooralsnog tot maandagochtend 06.00 uur.

Europa

Volgens De Maizière mag de bereidheid om vluchtelingen te helpen niet worden uitgewrongen. ''Dit is ook een signaal aan Europa. Duitsland neemt zijn humanitaire verantwoording'', vindt de minister.

''Maar de lasten moeten wel solidair worden verdeeld.'' Hij benadrukte dat de invoering van de grenscontroles slechts een tijdelijke oplossing is en niet alle problemen oplost.

Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel waarschuwde zondag dat Duitsland de enorme toestroom niet veel langer aankan. Hij stelt dat Duitsland in de steek wordt gelaten door "Europa's onvermogen wat betreft het vluchtelingenprobleem".
 

Begrip

Het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie heeft begrip voor het besluit. Dat zei een woordvoerder van het departement dat zich bezighoudt met asielbeleid. Het ministerie houdt de vluchtelingenstromen in de gaten en kijkt wat de gevolgen zijn, aldus de zegsman. Hij wees erop dat er maandag al overleg over de kwestie is op Europees niveau.

Ook Hongarije heeft de herinvoering positief ontvangen. De Hongaarse premier Viktor Orbán zei tegen de Duitse krant Bild dat deze beslissing noodzakelijk was om de Duitse en Europese waardes te beschermen. 

De Oostenrijkse regering is niet van plan om extra controles aan de grens met Hongarije uit te voeren, volgens bondskanselier Werner Faymann.

Schengen

Duitsland houdt zich met de regeling wel aan Schengenakkoord, volgens de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker.

''De tijdelijke herinvoering van grenscontroles tussen de lidstaten is een uitzonderlijke mogelijkheid binnen het Schengenakkoord in het geval van een crisissituatie", aldus een verklaring van de Europese Commissie.

Juncker liet ook weten dat het invoeren van de grenscontroles door Duitsland aantoont dat de landen in Europa het snel eens moeten worden over een gemeenschappelijke aanpak van het vluchtelingenprobleem.

Naar verwachting komen er dit jaar 800.000 vluchtelingen naar Duitsland. Zuid-Duitse stad München heeft zaterdag al meer dan 12.000 vluchtelingen ontvangen. De stad kan de massaal toegestroomde vluchtelingen inmiddels niet allemaal een dak boven het hoofd bieden.

Video: Vluchtelingen komen aan in München

München ontvangt meer dan 12.000 vluchtelingen per dag
München ontvangt meer dan 12.000 vluchtelingen per dag

Verstekelingen

Veel van de vluchtelingen in Duitsland komen via Oostenrijk en Hongarije het land binnen. De Nederlandse organisatie voor logistiek en transport EVO adviseert haar leden die op Hongarije rijden goed op te letten op eventuele verstekelingen. "We krijgen vragen van vervoersbedrijven hoe te handelen", aldus een woordvoerder zondag.

"We adviseren onze leden in de eerste plaats goed op te letten en ervoor te zorgen dat de vrachtwagen goed is gezekerd.'' Als zich toch verstekelingen aan boord bevinden, moeten de autoriteiten worden ingeschakeld. De chauffeurs mogen de vluchtelingen wel voorzien van water en voedsel.

De vluchtelingenorganisatie UNHCR van de Verenigde Naties volgt nauwlettend de ontwikkelingen rond het invoeren van grenscontroles in Duitsland. De Europese Unie moet koste wat kost voorkomen dat er een lappendeken van landen ontstaat met verschillende grensregels. Duizenden vluchtelingen zouden daardoor in een ''juridisch niemandsland'' kunnen komen, waarschuwt UNHCR.