Zo'n tweeduizend mensen demonstreerden zondagmiddag op de Dam in Amsterdam voor een ruimhartiger vluchtelingenbeleid.

Ze begonnen het protest met een minuut stilte voor de slachtoffers die op hun vlucht zijn verdronken.  

De demonstratie was een initiatief van tientallen organisaties. Ze schatten dat zo'n tweeduizend mensen op de Dam stonden. De actievoerders habben protestbordjes en spandoeken bij zich met teksten als "no borders, no nations. Stop deportations", "refugees welcome" en "volledige burgerrechten voor alle immigranten".

Europarlementariër Judith Sargentini van GroenLinks was een van de sprekers. ''Wij zijn met 500 miljoen Europeanen en we hebben nu 350.000 Syriërs binnen onze grenzen. Dat is niks.''

Wakker worden

FNV-vicevoorzitter Catelene Passchier riep op gastvrij te zijn. ''Geleidelijk begint de Europese politiek wakker te worden. Het is hartverwarmend om te zien hoe burgers zich inzetten om vluchtelingen welkom te heten.''

Dit weekeinde gaan in veel Europese steden actievoerders de straat op, in aanloop naar de vergadering van EU-ministers over de vluchtelingencrisis maandag in Brussel.

Pakketten

Duizenden mensen hebben in tien steden bij inzamelpunten in totaal 21.000 welkomspakketten ingeleverd voor vluchtelingen. De dozen bevatten geen voedsel of kleding, maar persoonlijke dingen zoals welkomstkaartjes, spelletjes, wanten of een warme muts, aldus de organisatie 'Nederland Verwelkomt' zondag.

De spullen worden overgedragen aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Die verdeelt de spullen vervolgens onder de asielzoekers.

De actie was een initiatief van enkele studenten uit Amsterdam. Via internet wisten ze ook mensen elders enthousiast te maken.

De dozen moesten open worden ingeleverd bij de verzamelpunten om ''te kijken of er niets vervelends'' inzat, maar dat bleek niet het geval. ''We hadden zoveel positieve reacties. Dit was een van de positiefste dagen uit mijn leven'', aldus een woordvoerster van de organisatie in Amsterdam

Heeft u foto's bij dit nieuws? Upload beeld via NUfoto.