De nieuwe Hongaarse transitzones bij de Servische grens zullen worden afgesloten van de rest van het land. Dat liet Gergely Gulyás, van de regerende partij Fidesz, woensdag weten.

Gulyás herhaalde dat het geen zin heeft om te praten over migrantenquota tot de massa-immigratie is gestopt.

Op de vraag of de nieuwe transitzones vergelijkbaar zijn met de detentiecentra van de politie, zei hij: ''Ze zullen niet vergelijkbaar zijn. Deze zones zullen niet worden gesloten richting Servië. We willen niet voorkomen dat degenen die terug willen naar waar ze vandaan komen, niet meer terug kunnen".

''De routes naar Hongarije zullen natuurlijk wel worden gesloten," zo besloot Gulyás. Hij zei dat de zones op Hongaars grondgebied zijn, zodat dat land medische en andere zorg kan bieden als dat nodig is.

Onaanvaardbaar

Artsen zonder Grenzen (AzG) heeft zich woensdagavond kritisch uitgelaten over de omstandigheden in het vluchtelingenkamp in het Hongaarse Röszke, dat gelegen is op de grens met Servië. Volgens AzG is de situatie in het kamp onaanvaardbaar.

"Het is een ramp. Het vluchtelingenkamp in Röszke is niet wat je verwacht als je naar Europa komt", aldus Teresa San Cristóbal. Ze zegt dat er geen enkele coördinatie is door de Hongaarse autoriteiten. Volgens haar hebben de vluchtelingen in het kamp dringend georganiseerde hulp nodig.