Frankrijk zal de komende twee jaar zeker nog 24.000 vluchtelingen opnemen zoals in een plan van de Europese Commissie staat. Dit zei president François Hollande maandag.

Het Franse staatshoofd zei dat de problemen met de vele vluchtelingen kunnen en zullen worden opgelost.

De Europese Commissie wil 120.000 vluchtelingen eerlijk over de unie verdelen. Daarbij zou rekening worden gehouden met het aantal inwoners van elk land en de economische situatie. Momenteel landen en stranden bijna alle vluchtelingen uit het Midden-Oosten en Afrika in Griekenland en Italië.

Talrijke migranten uit de Balkan trekken naar Duitsland. Dat laatste land is recent de bestemming van honderdduizenden mensen uit het Midden-Oosten, vooral Syrië, geworden.

Dat komt onder meer omdat Berlijn heeft aangegeven Syriërs niet meer terug te sturen naar andere EU-landen waar ze eerder waren.

Net als Duitsland wil de Europese Unie volgens een bron bij de EU een einde maken aan de grote stroom migranten uit de Balkan, vooral Kosovo. Landen op de Balkan en Turkije zouden op de lijst van veilige staten moeten worden gezet. Dan kunnen asielzoekers daarvandaan snel worden afgewezen en teruggestuurd.