De Europese Commissie heeft in haar voorstel voor de herverdeling van 120.000 vluchtelingen over de EU-landen besloten dat Nederland er 7.214 moet opnemen.

Dat meldt de Volkskrant op basis van een vertrouwelijke verdeelsleutel die de krant in handen heeft. Woensdag presenteren Europese commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en eurocommissaris Frans Timmermans het plan.

De ruim zevenduizend vluchtelingen komen bovenop de 2.074 die Nederland al had toegezegd deze zomer.

Frankrijk, Duitsland en Spanje zijn de landen waar de meeste vluchtelingen naar toe gaan; zij nemen respectievelijk 24.031, 31.443 en 14.931 vluchtelingen op. De EU ontziet de Baltische staten bij de verdeling, Estland neemt 373 vluchtelingen op, Litouwen 780 en Letland 526.

Extra asielzoekers

Bron: Volkskrant© NU.nl/Jerry Vermanen

Video: Duizenden vluchtelingen komen aan in Duitsland

Hongarije

De 120.000 vluchtelingen zitten nu vooral in Hongarije, Italië en Griekenland. Het plan van de Europese Commissie is bedoeld om deze landen te ontlasten.

Het voorstel van de Europese Commissie moet nog worden goedgekeurd door een meerderheid van de lidstaten.

Het heeft geen zin te praten over bepaalde aantallen vluchtelingen die elk van de landen van de EU zou moeten opnemen, als de Europese grenzen poreus zijn. Dit zei de Hongaarse premier Viktor Orban maandag. Hij is een fel tegenstander van de opvang van grote aantallen vluchtelingen uit het Midden-Oosten.

Crisisregio

Orban beklemtoonde maandag dat de Europese Unie beter een fonds kan opzetten om landen in de crisisregio te helpen die vluchtelingen opnemen, zoals Turkije.

Volgens Oran hebben veel Europese politici de illusie dat het bij enkele honderdduizenden vluchtelingen zal blijven en dat velen op den duur terugkeren. Orban sprak afgelopen week nog van mogelijk vele miljoenen islamitische vluchtelingen en schat dat die nooit meer teruggaan.

De Europese Commissie wil net als de leiders van Duitsland en Frankrijk dat EU-landen bepaalde aantallen vluchtelingen accepteren.

Duitsland

Naar schatting 14.000 vluchtelingen zijn alleen al op zondag in Duitsland gearriveerd en de meesten werden warm onthaald. Op tal van stations, waar overwegend Syrische vluchtelingen vooral vanuit Oostenrijk arriveerden, stonden vele duizenden mensen met eten, drinken en geschenken te wachten.

Vluchtelingen kregen op perrons en in straten applaus en giften van omstanders. Op het centraal station van Dortmund werden de vluchtelingen zelfs toegezongen, meldden plaatselijke media.

Veel vluchtelingen die eerst in München arriveerden, moesten verder naar andere deelstaten. De intercity's waarmee ze reis voortzetten, zijn omgedoopt tot Treinen van Hoop. Via sociale media wordt er over de vermoede dienstregeling van de Treinen van Hoop gecommuniceerd.