Zo'n achtduizend vluchtelingen zijn in München aangekomen nadat de grens tussen Oostenrijk en Hongarije zaterdag was opengezet.

De grens zou mogelijk om middernacht weer sluiten, maar is nog steeds open.

In de nacht van zaterdag op zondag reden drie treinen met vluchtelingen het station van München binnen. In en rond de stad zijn de vluchtelingen in opvangcentra ondergebracht waar ze medisch gecontroleerd worden en eten en schone kleding krijgen.

Het merendeel van de vluchtelingen, veelal afkomstig uit Syrië, Afghanistan en Irak, blijft niet in München. Twee treinen rijden verder naar Dortmund en Braunschweig.

Miljarden

Bondskanselier Merkel liet weten dat Duitsland de toevloed aan migranten aankan zonder de belastingen te moeten verhogen. Er worden miljarden euro's apart gezet om de opvang te bekostigen. Minister Wolfgang Schäuble van Financiën kan rekenen op zo'n 6 miljard euro extra. 

Het Duitse tijdschrift Der Spiegel schrijft zaterdag dat Schäuble een deel daarvan in een fonds of reserve wil stoppen om komend jaar te gebruiken. Er is een aanvullende begroting nodig om de kosten van de vluchtelingeninstroom het hoofd te bieden. Het geld is eigenlijk bedoeld om de Duitse schuld af te lossen.

Video: Duizenden vluchtelingen in München aangekomen

Oostenrijk

Het Rode Kruis heeft zondag zeven kinderen naar ziekenhuizen in Oostenrijk gebracht, zo meldt inzetleider Reinhold Renner. De kinderen zaten in een groep van zo'n duizend vluchtelingen die eerder in de nacht vanuit Hongarije de grens waren overgestoken en lopend aankwamen in grensplaats Nickelsdorf.

"We hebben een grote groep zien binnenkomen rond één, twee uur vannacht", aldus Renner. "Ze kwamen plotseling de grens over en er waren veel zieke kinderen bij." Ze hadden diarree, moesten overgeven of waren uitgedroogd. Ook waren er kinderen met diabetes bij die uitzonderlijk hoge glucosewaarden hadden. Een zwangere vrouw werd met pijn in de onderbuik naar een gynaecologische afdeling in een ziekenhuis in Eisenstadt gebracht.

Ook acht volwassen moesten naar het ziekenhuis om behandeld te worden. De vluchtelingen die wel 'gezond' over de grens kwamen, stonden zondagochtend op bussen en treinen te wachten die ze verder westwaarts brengt. Verreweg de meesten van hen hebben Duitsland als eindbestemming.

Hongaarse media schreven zaterdagavond nog dat de grens met Oostenrijk om middernacht gesloten zou worden, maar vooralsnog lijkt dat niet het geval. De groep van duizend kwam weliswaar voor middernacht aan in Hegyeshalom, maar ook zondagochtend vertrokken nog vluchtelingen vanuit Boedapest naar grensplaats Nickelsdorf.